PONOVNO OTKRIVEN / Balkan je nekad bio zaseban kontinent, ali najnoviji nalazi zauvijek mijenjaju dobar dio povijesti

Image
Foto: Nrken19/Twitter

Balkanatolija, nisko ležeći kontinent koji je postojao prije nekih 40 milijuna godina i bio dom egzotične faune možda je 'utro put' azijskim sisavcima da koloniziraju južnu Europu, pokazuju nova istraživanja

23.2.2022.
7:08
Nrken19/Twitter
Play logo

Zbijen između Europe, Afrike i Azije, ovaj zaboravljeni kontinent, ​​koji su istraživači nazvali Balkanatolijom postao je ograda između Azije i Europe kada je razina mora pala i formirao se kopneni most, prije oko 34 milijuna godina, objavljeno je u časopisu Earth-Science Reviews.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada i kako je prvi val azijskih sisavaca stigao do jugoistočne Europe, ostaje slabo poznato", pišu paleogeolog Alexis Licht i kolege u svojoj novoj studiji, piše Science Alert.

Prije oko 34 milijuna godina, na kraju eocenske epohe, ogroman broj autohtonih sisavaca nestao je iz zapadne Europe kako su se pojavili novi azijski sisavci, u iznenadnom izumiranju sada poznatom kao Grande Coupure.

Nedavni fosilni nalazi na Balkanu, međutim, promijenili su tu vremensku liniju, ukazujući na "posebnu" bioregiju koja je, čini se, omogućila azijskim sisavcima da koloniziraju jugoistočnu Europu čak 5 do 10 milijuna godina prije nego što se dogodio Grande Coupure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi istražili, Licht, iz Francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja, i kolege ponovno su ispitali dokaze sa svih poznatih fosilnih nalazišta na tom području, koje pokriva današnji Balkanski poluotok i Anatoliju, najzapadniju izbočinu Azije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZVUČI NEVJEROJATNO, ALI JE ISTINA: /

Karta zaraženih pokazuje da su u borbi protiv virusa dvije hrvatske regije najbolje u Europi

Image
ZVUČI NEVJEROJATNO, ALI JE ISTINA: /

Karta zaraženih pokazuje da su u borbi protiv virusa dvije hrvatske regije najbolje u Europi

Balkanatolija je bila izolirani arhipelag

Starost ovih nalazišta revidirana je na temelju trenutnih geoloških podataka, a tim je rekonstruirao paleogeografske promjene koje su se dogodile u regiji, koja ima "složenu povijest epizodnog utapanja i ponovnog izbijanja".

Ono što su otkrili sugerira da je Balkanatolija poslužila kao odskočna daska za životinje da se presele iz Azije u zapadnu Europu, s transformacijom drevne kopnene mase od samostalnog kontinenta do kopnenog mosta – i naknadnom invazijom azijskih sisavaca – koja se podudara s nekim "dramatičnim paleogeografskim promjenama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije oko 50 milijuna godina, Balkanatolija je bila izolirani arhipelag, odvojen od susjednih kontinenata, gdje je uspijevala jedinstvena zbirka životinja različita od onih u Europi i istočnoj Aziji, pokazala je analiza.

Zatim je kombinacija pada razine mora, rastućih antarktičkih ledenih ploča i tektonskih pomaka povezala balkanski kontinent sa zapadnom Europom, prije između 34 i 40 milijuna godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je omogućilo azijskim sisavcima, uključujući glodavce i četveronožne kopitare da krenu na zapad i napadnu Balkanatoliju, pokazuju fosilni zapisi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz taj zapis, Licht i kolege također su otkrili fragmente čeljusne kosti koji pripadaju životinji nalik nosorogu na novom fosilnom nalazištu u Turskoj, na koje su datirali prije otprilike 38 do 35 milijuna godina.

Geološke promjene koje su dovele do Balkanatolije

Fosil je vjerojatno najstariji kopitar nalik azijskom koji je do sada otkriven u Anadoliji i prethodio je Grande Coupureu najmanje 1,5 milijuna godina, što sugerira da su azijski sisavci bili na dobrom putu prema Europi preko Balkanatolije.

Ovaj južni put u Europu preko Balkanatolije bio je možda povoljniji za pustolovne životinje od prelaska puteva na višim geografskim širinama kroz središnju Aziju koje su u to vrijeme bile sušnije, hladnije, pustinjske stepe, također sugeriraju Licht i kolege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni u svom radu ističu da se "o prošloj povezanosti pojedinih balkanskih otoka i postojanju ove južne rute raspršivanja i dalje raspravlja", te da je priča sastavljena do sada "izgrađena samo na fosilima sisavaca".

Mnoge geološke promjene koje su dovele do Balkanatolije tek treba u potpunosti razumjeti, a važno je napomenuti da je ovaj pregled samo jedan tim koji tumači fosilni zapis.

Play logo

Uz to, fosilni zapis sisavaca i drugih kralježnjaka koji žive na otocima obično je rijedak i neodređen, dok bogati kopneni fosilni zapisi Balkanatolije "pružaju jedinstvenu priliku za dokumentiranje evolucije i odumiranja otočkih biota u dubokom vremenu", zaključuje tim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo