Razlika između maslaca i margarina, te koja je od tih dviju namirnica zdravija, predmet je znanstvenih istraživanja i rasprava godinama.
I maslac i margarin se najvećim dijelom sastoje od masti, pri čemu se masti u maslacu dobivaju iz mlijeka životinja, najčešće krave, dok masti u margarinu imaju biljno porijeklo i najčešće se dobivaju iz suncokreta, repe, maslina ili drugih žitarica.
Margarin i maslac imaju približno istu kalorijsku vrijednost. Razlika između maslaca i margarina vidljiva je već u njihovom nastanku.
Margarin je izvorno stvoren u Americi radi debljanja purana. Kad je izazvao pomor purana, kako bi vratili uloženo, dodali su mu žutu boju i počeli prodavati ljudima kao zamjenu za maslac.
Maslac je naime dio prehrane stoljećima. Osim što je bogatiji zasićenim masnoćama, jedenje maslaca povećava apsorpciju drugih hranjivih tvari iz drugih namirnica, a služi i za pojačavanje i poboljšavanje okusa druge hrane.
Razlika između maslaca i margarina je i u tome što margarin ima visok udio masnih kiselina.
Margarin utrostručuje mogućnost od oboljenja srčanih žila, povećava kolesterol, smanjuje proizvodnju inzulina i kakvoću majčina mlijeka.
27 sastojaka dijeli sa sastavom boje, a tek ga jedna molekula dijeli od toga da bude plastika.