Već nam je poznato da je najbolji i najsigurniji način kako izbjeći voće iz sumnjivih izvora znati kako izgleda kalendar dozrijevanja voća u kraju u kojem živite. Mnoge vrste voća nam dolaze iz uvoza, uzgojene su u plastenicima, a mnoge vrste su i GMO. Jedini savjet u borbi protiv nezdravih namirnica je da uvijek kupujete i konzumirate one sezonske, odnosno ono povrće i voće koje u kraju u kojem se nalazite sazrijeva u određeno vrijeme godine.
Za svaku vrstu i sortu voća i povrća karakteristični su procesi
rasta, zrenja i dozrijevanja. To su različite faze u razvoju
plodova, a u svakoj od njih se odvijaju određeni procesi koji se
različito manifestiraju na svojstva voća i povrća.
Kako u supermarketima možemo tijekom cijele godine kupiti većinu
voća i povrća tako sve manje ljudi zna koje voće i povrće je
karakteristično za pojedino godišnje razdoblje.
Stoga evo kako izgleda kalendar dozrijevanja voća za
Hrvatsku.
U svibnju dozrijevaju: jagode i trešnja.
Lipanj: jabuka, trešnja, višnja, breskva, marelica, nektarina, jagode, lubenica.
Srpanj: smokva, jabuka, kruška, trešnja, višnja, breskva, nektarina, marelica, bobičasto voće, lubenica, grožđe, šljiva, dinja.
Kolovoz: smokva, jabuka, šljiva, kruška, breskva, marelica, bobičasto voće, lubenica, grožđe, lješnjak, limun, dinja.
Rujan: jabuka, šljiva, kruška, grožđe, dunja, mandarina, kesten, orah, lješnjak, limun, nar.
Listopad: kruška, jabuka, dunja, mandarina, kesten, orah, lješnjak, limun, nar.
Napomena: Kalendar dozrijevanja voća u Hrvatskoj ne uključuje zimske mjesece od studenog – svibnja, oni su izostavljeni, a u to vrijeme sezona je zimnice pripremljene od voća i povrća (voćnih pripravaka poput džema i pekmeza...) te voća koje je prikladno uskladišteno nakon berbe.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!