Jedna od najvažnijih stvari kod uzgoja jabuka je odrediti vrijeme kada se bere jabuka.
Upravo o roku i trajanju berbe ovisi i kakvoća ploda, njegova trajnost i čuvanje plodova.
Plodovi jabuke imaju dva stupnja zrelosti: fiziološku i tehnološku.
Fiziološka zrelost se računa kada plodovi jabuke dostignu najveću krupnoću i sjemenke su im potpuno razvijene. Tehnološka zrelost je kada plodovi postignu najbolji okus, miris i boju. Rane sorte jabuka beru se tjedan dana prije tehnološke zrelosti, jesenske sorte se beru 14 dana prije tehnološke zrelosti, a zimske sorte u fiziološkoj zrelosti.
Dakle, kada se bere jabuka?
Za određivanje dana berbe postoji nekoliko metoda. Njihovim
zajedničkim slaganjem dobiju se pouzdani rokovi berbe za pojedine
sorte.
Fziološka zrelost nastupila je kada:
- plodovi počnu opadati po mirnom vremenu bez vjetra
- bijela boja sjemenki u plodu jabuke postane tamnija,
kestenjasta do crna
- osnovna boja kožice ploda prelazi iz zelene u blijedozelenu do
žućkasto zelenu.
Evo kada se bere jabuka kada su u pitanju naše dvije najpoznatije sorte jabuke.
Ajdared sorta bere se krajem rujna početkom listopada.
Zlatni delišes se bere u drugoj polovici mjeseca rujna.
Zimske sorte jabuka dospijevaju za potrošnju tek nakon skladištenja. Njih treba ostaviti na stablu što duže.
Jabuka se uvijek bere ručno da bi se plod što više sačuvao, a bere se tako da se plod obuhvati prstima, malo se podigne i uvije. Prstima druge ruke istodobno se pridržava grančica s peteljkom na kojoj je plod. Kada se bere jabuka, bere se od nižih grana prema vrhu da bi se spriječilo padanje plodova.
Pravi trenutak berbe je onaj ako u vrijeme potrošnje postižemo punu aromu i dobar okus.
Posljedice prerane i prekasne berbe mogu biti i katastrofalne za godišnju berbu. Na primjer, ako se plodovi prerano uberu, tada će ubrani plod gubiti na kvaliteti. Povećan je ishlap ili transpiracija, pa se jabuke ranije smežuraju i imaju lošiji ukus, a povećavaju se fiziološke bolesti.
U slučaju prekasne berbe dolazi do povećanog opadanja plodova, bržeg starenja ploda, brašnjavosti mesa i gubitka sočnosti.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!