Povrtnjak i radovi u vrtu /

Znate li kada i kako se vrši sadnja peršina

Image
Foto: Pixabay

Sadnja peršina u vrtu ili u tegli, je najbolje što možete napraviti da biste iskoristili sve njegove dobrobiti, stoga ako imate vrt ili okućnicu, krenite u sadnju peršina

4.1.2019.
23:00
Pixabay
VOYO logo

Peršin se najčešće uzgaja kao začin u kulinarske svrhe. To je jedna od rijetkih vrtnih biljaka koja dobro podnosi hladnoću i mraz, može se uzgajati gotovo posvuda, ali treba znati kada je najbolje vrijeme da se obavi sadnja peršina.

Peršin je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki i izuzetno je zdrav, pun antioksidansa, vitamina i minerala. Najviše sadrži vitamine C, A, K i vitamine B skupine. Od minerala najveći postotak čini kalij, a nakon njega dolaze magnezij, bakar, cink, željezo i mangan.
Najbolje ga je koristiti u svježem obliku kako bi se najbolje iskoristili vitamini i minerali. Zbog toga, ako imate vrt, ili barem maleni komadić okućnice, sadnja peršina će biti odličan potez jer ćete moći često koristiti svježu biljku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može se i sušiti i zamrzavati, ali uvijek je najbolje koristiti ga svježe ubranoga.

Prije nego što krenete u sadnju peršina, namočite njegovo sjeme u vodu i ostavite da tako stoji preko noći. 
Između 70 i 90 dana nakon sadnje peršina, listovi će biti zreli za branje. 
Sadnja peršina na otvoreno možete početi od početka rujna, ali najbolje niče u svibnju, kad ima najpovoljniju temperaturu i vlagu. 
Kao i druge korjenjače, peršin najbolje uspijeva na laganijim tlima, dubljega oraničnoga sloja.
Sadnja peršina podrazumijeva i njegovo zalijevanje. Povremeno ga zalijevajte, ali ne u velikim količinama jer će doći do truljenja korijena od previše vlage. 
Postoji opasnost od napada voluharice koje će pojesti njegov korijen. Zato je možda ipak najbolje da sadnja peršina bude u tegli koju ćete preko zime ostaviti na terasi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sadnju peršina možete koristiti peršin listaš i peršin korjenaš, a razlika je u tome što korjenaš ima veći korijen i zato je pogodan za konzumaciju. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo