Aronija ili sibirska borovnica posljednjih godina vrlo je popularna među super-bobicama, zbog svojih izuzetno ljekovitih svojstava.
Poznata je činjenica da aronija podnosi vrlo niske temperature, čak i preko - 50, tako da kemijska i nutritivna vrijednost pri zamrzavanju aronije neće biti umanjena, a nama daje mogućnost da njezine blagodati koristimo tijekom cijele godine.
Važno je napomenuti i to da se zamrzavanjem aronije smanjuje oporost, i povećava njezina sočnost. Naime, pri čuvanju na niskim temperaturama dolazi do biokemijskih promjena u plodu tj. smanjuje se količina tanina, a povećava količina šećera pa plodovi stoga i postaju ukusniji.
Dobro je da zamrzavanje aronije uđe u vašu rutinu i da što veću količinu ove ljekovite voćke spremate u zamrzivač redovito!
Kako bi je konzumirali preko cijele godine, aronija se može zamrznuti, osušiti, ukuhati kao marmelada, sok, sirup, kompot, vino, liker, rakija.
Za zamrzavanje aronije pripremite svježe bobice, očistite ih i operite te zatim upakirajte u manje vrećice ili kutijice te stavite u zamrzivač. Ovim postupkom možete imati svježe bobice aronije tijekom cijele godine. Samo po potrebi izvadite količinu bobica koja vam je potrebna za vaš recept ili konzumiranje.
Možete sami napraviti i vrlo zdravi i ukusni sok od
aronije.
Recept za sok od aronije je vrlo jednostavan. Od 1 kg bobica
obično ćete dobiti oko 0,7 litara soka, a ponekad i manje.
Nakon što bobice aronije sazru, najbolje je zamrznuti ih.
No jednom odmrznuto voće nemojte ponovno zamrznuti.
Zamrzavanje aronije i zamrzavanje soka od
aronije, nema negativan utjecaj na kvalitetu ploda i soka, jer
kako smo već rekli aronija jako dobro podnosi niske temperature.