Kava je biljka drvenaste stabljike koja raste kao stablo direktno iz korijena i može narasti do 10 metara visine.
Dvije su vrste kave koje treba razlikovati, i to kava arabica i kava robusta.
Kava arabica je vrsta kava porijeklom s jugoistoka Etiopije. Vjeruje se da je ova vrsta kava prva kultivirana i danas predstavlja više od 70% svjetske proizvodnje. Ova vrsta kave raste na nadmorskoj visini između 600 i 2000 metara.
Zbog toga što su na toj visini temperature konstatnije i blaže, biljka ima više vremena za postizanje kiseline i arome. Kava arabica ima veći udio aromatičnih ulja, sadrži manje kofeina i zauzima 60% svjetskog uzgoja kave.
Vrsta kave robusta potiče iz centralne i subsaharske Afrike. Kava robusta ima plitak korijenski sustav i može narasti do 10 metara.
Robusta vrsta kave raste na nadmorskoj visini od 300 do 600 metara i otpornija je na klimatske uvjete i štetočine. Ova vrsta kave je punija okusom, gorča je i sadrži više kofeina.
Osim toga, za razliku od vrste kave arabica, kava robusta sadrži više klorogen kiseline koja uzrokuje mučnine.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!