Češnjak je začinska biljka koja potječe iz Srednje Azije, a oduvijek se upotrebljava u kulinarstvu i medicini. Najčešće se rabi kao začin, a najveći proizvođač ove biljke je Kina koja proizvodi 77% ukupne svjetske proizvodnje.
Najčešće se prodaje u glavicama koje su vezane u vijence ili snopove, u prahu ili ekstratku, a razlikujemo dvije vrste češnjaka.
Vrste češnjaka razlikuju se prema vremenu sadnje, pa tako razlikujemo proljetnu vrstu češnjaka i jesensku vrstu češnjaka. Proljetna vrsta češnjaka sadi se u rano proljeće. Ova vrsta češnjaka ne podnosi jača smrzavanja tla, ali je trajniji i čvršći i ukoliko ga se dobro uskladišti, traje i do godinu dana.
Jesenska vrsta češnjaka sadi se u listopadu i za dobar rast treba hladnije vrijeme. Jesenske vrste češnjaka nisu trajne, te ih treba potrošiti do kraja godine ili posaditi na jesen, jer na taj način, neke sorte traju do proljeća.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!