Krumpir je višegodišnja biljka koja potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. Kao važan izvor hrane kroz povijest je bio važan u cijeloj Europi, posebice u Irskoj gdje je uz mlijeko bio gotovo "jedina" hrana.
Najoptimalnije vrijeme sadnje krumpira je kada je minimalna temperatura zemljišta za sadnju 6-8 stupnjeva, jer stabljika s lišćem na nižim temperaturama smrzava.
Na temperaturi od 17-20 stupnjeva rast će gomolj krumpira, a naklijavat će na temperaturi od 12-15 stupnjeva.
Vrijeme sadnje krumpira, dakle ovisi o temperaturi jer je krumpir biljka osjetljiva na promjene temperature.
U ravničarskim djelovima zemlje idealno vrijeme za sadnju krumpira je od sredine ožujka do početka travnja, u brdsko-planinskim područjima krumpir se sadi od početka do kraja travnja, a u Dalmaciji i na otocima idealno vrijeme sadnje krumpira je kraj siječnja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!