Vinogradarska breskva je stara sorta bresaka
koja može narasti preko 8 metara visine i puno je otpornija na
bolesti od novijih sorti.
Postoji mnogo vrsta vinogradske breskve, a
razlikuju se po vremenu sazrijevanja, boji kožice i mesa,
krupnoći, dlakavosti, mirisu, aromi i sl.
Spomenut ćemo nekoliko vrsta koje su među najboljima.
Vinogradarska breskva uzgaja se iz koštica, ali kada počnu rađati ne nose uvijek sve odlike svoje majke, pa se mogu cijepiti na vinogradarsku breskvu kakvu se želi dobiti.
U nekim krajevima vinogradarska breskva se zove još Perzijska šljiva.
Plod vinogradske breskve je niske energetske
vrijednosti i zanimljivo je da kada se ubere u nezrelom
stanju ona još zrije kao i drugo voće, no šećeri ostaju na razini
branja.
Stoga je ova vrsta breskve preporuka za dijabetičare. Breskve se
koriste sirove, ali i za prerađevine kao što su likeri, vino,
pekmez, džem i sl.
Vinogradarska breskva solidne je krupnoće i vrlo profinjenog ukusa.
Karakteristika im je i ta, što su otporne na bolesti. Stabla su mala pa se mogu saditi na svaka 3 metra.
U vinogradske breskve ubrajamo i sortu baby gold koja ima čvrsto meso tako da omogućava berbu i preradu plodova u njihovoj punoj zrelosti. Plodovi nemaju crvenilo oko koštice. Pokožica se lako skida potapanjem u ključalu vodu u trajanju od 60 sekundi i naglim hlađenjem u hladnoj vodi.
stare sorte bresaka
Meso ploda ne tamni poslije branja.
Stara sorta je veteran koji ji pogodan za proizvodnju kaša, kompota, ali i za konzumiranje, dok je onako "s drveta" jako dobra. Dozrijeva krajem 7 mjeseca. Meso joj je narančasto, sočno i slatko.
Vinogradarska breskva Beličica jedna je od
najfinijih bresaka. Obično je sitnija, no ova je za vinogradarsku
breskvu jako velika i izuzetne kvalitete. Vrlo su otporne na
bolesti.
Spomenuti treba i sortu vinogradske breskve
majurka. Vanjska kožica je crvena sa sunčane
strane gotovo crna, meso je žuto prožeto s crvenim žilicama.
Slatka je i sočna, kalanka, a dozrijeva kroz srpanj.
Na kraju tu je i breskva kasna. To je vinogradarska breskva koja dozrijeva krajem rujna i početkom listopada.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!