ocat / što je bijeli ocat

Image
Foto: Pixabay.com

Ocat osim za kiseljenje zimnice i dodavanje kiselosti hrana, koristimo i za čišćenje u kućanstvu. No, što je bijeli ocat, kako nastaje i kako ga koristimo?

11.8.2017.
15:01
Pixabay.com
VOYO logo

Ocat je poznat već tisućama godinama i mnoštvo je njegovih primjena. Danas poznajemo nekoliko vrsta octa, a to su aceto balsamico, aromatizirani ocat, jabučni ocat, vinski ocat i alkoholni ocat.

No, što je bijeli ocat? Bijeli ili alkoholni ocat je svaki ocat nastao vrenjem iz tekućine biljnog porijekla koje sadrže alkohol. Alkoholni ocat, što je bijeli ocat, u biti je razrijeđena octena kiselina koja se dobiva iz etanola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alkohol se prije octenog vrenja reducira na 13-14% te mu se dodaju hranjive tvari koje pomažu bakterijama kiselog vrenja u preradi alkohola u octenu kiselinu.

Onda, što je bijeli ocat? To je svima poznat ocat koji se koristi u kućanstvu, a najviše se koristi kad se jelima želi dati kiselina, ali nikakva druga aroma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svoje neutralnosti bijeli ocat se stavlja i u kruh, koji tada duže zadržava svježinu. Bijeli ocat, se osim toga koristi i za otklanjanje mrlja i kamenca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo