Ocat je poznat već tisućama godinama i mnoštvo je njegovih primjena. Danas poznajemo nekoliko vrsta octa, a to su aceto balsamico, aromatizirani ocat, jabučni ocat, vinski ocat i alkoholni ocat.
No, što je bijeli ocat? Bijeli ili alkoholni ocat je svaki ocat nastao vrenjem iz tekućine biljnog porijekla koje sadrže alkohol. Alkoholni ocat, što je bijeli ocat, u biti je razrijeđena octena kiselina koja se dobiva iz etanola.
Alkohol se prije octenog vrenja reducira na 13-14% te mu se dodaju hranjive tvari koje pomažu bakterijama kiselog vrenja u preradi alkohola u octenu kiselinu.
Onda, što je bijeli ocat? To je svima poznat ocat koji se koristi u kućanstvu, a najviše se koristi kad se jelima želi dati kiselina, ali nikakva druga aroma.
Zbog svoje neutralnosti bijeli ocat se stavlja i u kruh, koji tada duže zadržava svježinu. Bijeli ocat, se osim toga koristi i za otklanjanje mrlja i kamenca.