Jabuku od davnina nazivaju kraljicom voća. Njena ljekovita svojstva su se prepoznala još u srednjem vijeku kada su se njeni plodovi, cvjetovi i listovi koristili za liječenje raznih tegoba. Bogata je vitaminima A, B, C, E i K skupine te sadrži minerale poput kalija, magnezija, željeza i fosfora. Bogata je vlaknima, a mliječna, limunska i jabučna kiselina pomažu u procesu probave.
Nažalost, zbog čestih napada nametnika i raznih oboljenja kojima
je sklona, jabuka zahtjeva intenzivnu i kvalitetnu zaštitu.
Brojne su bolesti koje svake godine napadaju različite sorte
jabuka stoga je jabuka postala najprskanije voće na našim
prostorima.
Ipak, na našim prostorima postoje autohtone, stare sorte
jabuka koje uspijevaju bez prskanja. Stabla ovih vrsta
su vrlo otporna na bolesti.
Neke od njih su:
- jabuka petrovka: naziva se još i petrovka, sazrijeva početkom ljeta. Plodovi su žuto zelene i crvene boje
- jabuka kožara: sazrijeva krajem rujna. Plodovi su žuto narančaste boje.
- jabuka kolačara: naziva se i pogačara i šumadijska jabuka. Sazrijeva u listopadu i studenome. Plodovi su zeleno crvene boje.
- jabuka senabija: sazrijeva u listopadu, otporna je na mraz. Plod je svjetlo zelene boje.
- jabuka budimka: naziva se još i đula. Sazrijeva u listopadu, plod je zeleno žute boje.
- zelenika: sazrijeva u listopadu, plod je svijetlo zelene boje.
- klonovka vladijeva: sazrijeva u rujnu, plod je zlatno žute boje.
- jabuka klopčanka: sazrijeva u rujnu, plod je zeleno crvene boje.
- jabuka kolumbija: sazrijeva u kolovozu, plod je svjetlo zelene boje.