Norfolški otoci koji se nalaze zapadno od Australije, zemlja su porijekla ove lijepe i zanimljive biljke. Araucaria heterophyllanalazi, kod nas poznata kao sobna jela, nalazi se na zastavi tog otoka. Područje je to gdje sobna jela raste vani, u prirodi, na svježem gorskom zraku. U tim krajevima ova biljka može doseći visinu i do nevjerojatnih 65 m, dok na našim područjima sobna jela u sobnom uzgoju dosegne visinu od 1 – 6 m.
Ako uzmemo u obzir uvjete u kojima živi u svojoj domovini, onda
znamo da sobna jelane smije stajati u
pretoploj prostoriji.
Takve biljke, koje odrastaju u pretoplim uvjetima i prebrzo
rastu, imaju prevelik razmak između pojedinih etaža grana, pa
nikako ne možemo reći da izgledaju lijepo.
Sobna jela - biljka koja pristaje u većinu interijera
Sobna
jelaAraucaria excelsa; Araucaria heterophylla
je sobna biljka koja uvijek treba biti u umjereno zagrijavanoj
prostoriji. Voli vlažan zrak pa je 2 do 3 puta dnevno
prskajte mlakom vodom s kojom ju i zalijevajte.
Zimi sobna jela traži svijetlo i sunčano mjesto. Iglice sobne
jele su vrlo osjetljive na dodir, pa zato ona mora imati dovoljno
prostora za nesmetan rast. Rast i širenje ne smije joj niti na
jednoj strani biti ograničeno.
Sobnu jelu nije potrebno presađivati svake godine. Kad joj u posudi u koju je posađena postane tijesno, treba je (ali uvijek u proljeće), presaditi u smjesu listovnjače i livadnjače, kojima treba dodati nešto oštrog pijeska i glinovite vrste zemlje. Na dno posude u koju je prebacujete treba pažljivo staviti krhotinu starog lonca, da se osigura dobra drenaža
Često se desi da se sobnu jelu previše zalijeva, a to na ovu
biljku djeluje vrlo nepovoljno. Pri zalijevanju sobne
jele treba biti vrlo pažljiv i zalijevati tek toliko da
se zemlja u loncu ne isuši. Potrebno ju je dohranjivati svakih 14
dana, koristeći slabu otopinu gnojiva za cvijeće. Preobilna
prihrana kao i previše topline, čine da ove jele prenaglo rastu
pa gube lijep, zbijen oblik.
Ljeti možete sobnu jelu iznijeti vani u vrt ili na balkon, ali
stavite je na sjenovito mjesto. Tijekom toplih dana prskati je
treba toplom vodom te redovito, ali umjereno zalijevati.
Sobna jela je vrlo osjetljiva na noćnu hladnoću i
mraz, pa se pobrinite da je na vrijeme unesete u kuću.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!