Šmrika biljka je vazdazeleni mediteranski grm, nepravilno razgranate i okruglaste krošnje. Raste u Europi na području oko Sredozemlja, u sjevernoj Africi, Maloj Aziji i na Kavkazu, na kamenjarskim pašnjacima, kamenim obroncima i u makijama.
Šmrika biljka voli mediteransku i submediteransku klimu, a odgovaraju joj suha i sunčana staništa. Dobro podnosi niske temperature što ovoj biljci pomaže da opstane u submediteranskom prostoru gdje temperature padnu i do -25 stupnjeva.
Šmrika biljka razmnožava se od siječnja do travnja. Šmrika biljka je izrazito iskoristiva biljka. Plodni češeri prokuhani se koriste kao začin različitim varivima, a sadrži tvari koje djeluju protiv crijevnh parazita. A od češera, smrika biljke radi se i rakija "smrikovača".
Drvo šmrika biljke je žilavo i tvrdo, a koristi se za izradu drvenog posuđa, dok se od grana destilacijom vodene pare dobiva eterično ulje koje se koristi u pripravcima za njegu kose.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!