Smeđe alge najrasprostranjenije su alge u Jadranskom moru, a kao namirnica izrazito su zdrave i hranjive. Donosimo vam sve dobrobiti i prednosti smeđih algi.
Smeđe alge (lat. Phaeophyceae; Phaeophyta) uglavnom su jestive alge koje se koriste u mnogih jelima, prvenstveno onima u japanskoj kuhinji. Obiluju hranjivim nutritivnim vrijednostima zahvaljujući kojima pomažu u očuvanju zdravlja našeg organizma. Smeđe alge pravi su izvor vitamina, minerala, prehrambenih vlakana, omega-3 masnih kiselina, ugljikohidrata, proteina i bjelančevina.
Dokazano je da smeđe alge pomažu u reguliranju metabolizma, potiču detoksikaciju, smanjuju rizik od srčanih oboljenja, djeluju antibakterijski, ublažavanju menstrualne bolove te uravnotežavaju probavu. Zahvaljujući niskoj kaloričnosti, smeđe alge posebno pomažu pri mršavljenju i rješavanju viška kilograma.