Sijanje heljde stare krušarice
Zbog sličnosti koje heljda ima u kemijskom sastavu zrna, kao i načina korištenja svrstavamo je u žitarice, iako heljda prema botaničkoj pripadnosti spada u drugu porodicu Polygonaceae (Dvornici).
Ako se sijanje heljde radi u postrnom roku,
nakon žetve pretkulture, tlo se mora što prije obraditi plitkim
oranjem, teškim tanjuračama ili nekim rotirajućim oruđem radi
zadržavanja vlage u tlu.
Osnovna obrada tla za sijanje heljde se obavlja na dubinu 20 – 25 cm oranjem u jesen ili proljeće ovisno o pretkulturi. Nakon ranih pretkultura izvodi se oranje strništa, ljetno oranje i duboko jesenje oranje. Sijanje heljde može započeti od 01.05 do 15.05.
Sijanje heljde započinje kada se tlo zagrije na oko 15
ºC kada više nema opasnosti od mraza.
Sijanje heljde treba obaviti odmah nakon pripreme tla za sjetvu, a najkasnije do polovice srpnja, ako se sije nakon pšenice.
Ako se sijanje heljde radi u suho tlo, onda se mora, neposredno nakon sjetve, obaviti valjanje radi boljeg kontakta sjemena i tla. Naravno najvažnije je poznavati plodnost tla.
Sijanje heljde je dobro prema potrebi raditi kao zelenu gnojidbu ili ju je dobro posijati kao krušaricu i funkcionalnu hranu.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!