Divlja šparoga, još poznata pod nazivom oštrolisna šparoga, poznata je po ljekovitim svojstvima zahvaljujući kojima liječi mnoge zdravstvene probleme i tegobe.
Divlja šparoga (lat. Asparagus acutifolius) poznata je kao jedno od najzdravijih povrća na svijetu. Ova vrsta šparoge raste kao samoniklo bilje uz priobalno područje. Uz odličan okus, divlja šparoga poznata je po visokim nutritivnim vrijednostima. Bogata je vitaminima A, B, C i K, mineralima kao što su kalcij, kalij, cink, folna kiselina i željezo te zdravim aminokiselinama, a sezona šparoga kreće u ožujku.
Zahvaljujući ovim zdravim sastojcima, divlja šparoga sprječava bolesti krvnih žila, snižava krvni tlak, pomaže kod dijabetesa, smanjuje kolesterol, ubrzava probavu i štiti mokraćni sustav. Poznata je i kao namirnica koja održava zdravlje srca.
Što se tiče njezine pripreme, divlju šparogu moguće je pripremati na različite načine. Može se kuhati, jesti sirova na salatu, dodavati raznim rižotima i umacima, kao i koristiti kao začin. Na koji se god način pripremala, zadržat će svoje vrijednosti i zdrave dobrobiti.
Najbolje ih je jesti kada je sezona šparoga, no može iz se zalediti u zamrzivaču i odmrznuti po želji.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!