Sitno crno sjeme poriluka (gotovo identično sjemenu luka) klija
vrlo, vrlo sporo pa se na vrijeme treba pripremiti za
sijanje poriluka.
Ponekad možete čekati da proklije i više od dva tjedna, i taman
kada pomislite kako nešto nije u redu sa sjemenom, iz supstrata
počinju izvirivati tanke vlati, nježne poput trave.
Sijanje poriluka dugotrajan je proces jer i te
tanke vlati nemaju ništa brži tempo rasta i treba čekati još
gotovo dva mjeseca dok ne zadebljaju.
Sijanje poriluka treba biti relativno gusto jer su i presadnice kasnije vrlo tanke i duge, a kako su i vrlo krhke, treba jako paziti pri zalijevanju kako se ne bi prevrnule pod težinom mlaza.
Sijanje poriluka za kasniju, jesensku i zimsku možete
raditi na otvorenom: sjeme sijte na posebnu gredicu za
uzgoj presadnica od svibnja do srpnja, a poriluk na stalno mjesto
presađujte u srpnju i kolovozu.
Ako poriluk posijemo kasno ljeti i posadimo potkraj kolovoza,
neke biljke prije zime neće dorasti za berbu.
Uzgajati poriluk treba na suncu ili u polusjeni, na umjereno vlažnim dubokim vrtnim humusnim tlima, pjeskovito glinastim, obilno pognojenim i stajskim gnojem i mineralnim gnojivima.
Sijanje poriluka u kontinentalnoj klimi, u posude za presadnju, prije početka ožujka nije preporučljivo. U dobrim uvjetima sjeme će proklijati i biljke će se razviti, ali ako u vrtu na otvorenom nisu povoljni uvjeti, presadnja mora čekati (npr. toplije dane).
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!