Plod hrasta vidjeli smo na stotine puta u životu, a kao djeca skupljali bi ih. Međutim, tu je nekako i završila avantura upoznavanja s ovim tajanstvenim plodom ugroženog hrasta. Vrijeme da napokon iskoristimo njegov puni potencijal i otkrijemo ljekovita svojstva koja skriva.
Što je plod hrasta?
Plod hrasta narodu je najpoznatiji jednostavno kao žir, a sazrijevaju u rujnu i tijekom listopada. Žirovi lužnjaka jajastog su i izduženog oblika, a najčešće svijetlosmeđe, zlaćane ili žućkaste boje, a prošarani su linijama. Žir se prepoznaje po 'kapici' s ljuskicamana vrhu iz koje ide kratka peteljka, a botaničari je nazivaju kupulom. Okus žira nije krepak i ukusan, već gorak. Međutim, u prošlosti u navalama gladi bili su izrazito korisni kao namirnica.
Korištenje žira
Plod hrasta možemo koristiti na nekoliko načina, a gotovo nam uvijek pruža ljekovita svojstva.
Jedan je od najčešćih načina pripreme žira njegovo prženje. Prije prženja potrebno je oljuštiti žir i ukloniti kupolu, a zatim plod 'smrksati'. Ostatak komadića sušimo, a spremaju se u staklenku. Pržimo ih na tavi do smeđe boje, a zatim ih hladimo te meljemo. Upravo taj prah može biti od pomoći za široku lepezu stanja: za liječenje krvnih bolesti, za detoks tijela i crijeva, za liječenje nadutosti i nepravilne probave.
Osim što liječi takva stanja, plod hrasta gradi nove stranice i obnavlja naš organizam. Bogat je vitaminima i mineralima poput kalija, magnana te kalcija kao i antioksidansima. Unos žira može čak olakšati mjesečnice i ukloniti nesanica i maaksalost. Budući da obogaćuje tijelo energijom, žir nas čini pokretnijima i olakšava fizičke radnje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!