Papaja voće porijeklom je iz Meksika, a danas se uzgaja i u drugim tropskim krajevima.
Plod papaja voća nalik je na dinju, a kada dozre kora poprimi narančaste i žute boje, a može težiti do 2 kilograma.
Meso papaja voća je ružičaste boja s rupom u sredini koja je prepuna malih sjemenki. Papaja voće je najbolje kada se jede svježe ili konzumira kao desert.
Osim toga može se kuhati, pa se od papaja voća pripremaju sokovi, džemovi ili pekmezi te se koristi za izradu kolača. Papaju je dobro kuhati jer listovi i plodovi papaja voća sadrže papain koji prilikom kuhanja omekšava plodove.
Papaja voće je bogato vitaminom C, a također sadrži antioksidanse, vitamine A i B, folnu kiselinu, te mnoštvo vlakana i ostalih esencijalnih tvari.
Zbog tog bogatstva zdravih tvari papaja voće se koristi za liječenje artritisa, bolesti srca, jača imunološki sustav i čuva zdravlje prehrambenog trakta.
Osim u kulinarstvu, papaja voće, odnosno tvar papain koristi se u medicini te kod proizvodnje žvakaćih guma.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!