Skladištenje hrane /

Očuvajte vitamine i minerale uz pravilno skladištenje voća i povrća

Image
Foto: Pixabay

Skladištenje voća i povrća služi za produženje korištenja svježih namirnica. Uz ove savjete pravilno sačuvajte namirnice kako ne bi izgubile kvalitetu

21.9.2018.
12:54
Pixabay
VOYO logo

Skladištenje voća i povrća može se obavljati na razne načine, a najjednostavniji je čuvanje u podrumu gdje su namirnice zaštićene. Svaka vrsta voća ili povrća zahtjeva drugačiji način skladištenja. 

Jabuke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berba jabuka događa se kada dosegnu zrelost, a najlakše je skladištiti one srednje veličine. Manje jabuke sporije prolze kroz proces fermentacije i due ostaju svježe. Prostor za skladištenje jabuka mora biti suh, a temperatura ne bi smijela dosezati iznad 5 stupnjeva celzijevih. 

Za učinkovito skladištenje voća i povrća ključna je idealna temperatura i dobra razina vlage. Mnogi pripremaju otopinu kalcija jer na taj način jabuke ne propadaju, a otopinom tretiraju jabuke odmah nakon branja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay.com

(FOTO: Pixabay)

Kruške

Kruške se skladište kao jabuk, ali bitno ih je brati prije pune zrelosti. One su podložne gubitku vode pa prostor u kojem ćete ih skladištiti mora imati čak 90 posto vlage u sebi. Provjeravajte kruške i odstranjujte propale plodove, a posložite ih s peteljkom prema gore. 

Korjenasto povrće 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korjenasto povrće pokušajte što kasnije vaditi iz zemlje kako bi ostalo svježe što duže. Izvadite ga za vrijeme suhom vremena i obavezno ga očistite prije skladištenja. Listove je potrebno ukloniti. 

Image
Foto: Pixabay.com

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krumpir

Skladištenje voća i povrća ne može proći bez krumpira. Ova omiljena i višenamjenska namirnica mora se prije skladištenja očistiti od nezdravih gomolja. Krumpire je potrebno čuvati na tamnom i hladnijem mjestu jer u suprotncom stvara spoj solanin zbog kojeg propada. Ukoliko je svjetlost neizbježna, pokrijte krumpir. Za uspješno skladištenje omogućite protok zraka. 

Kupusasto povrće i cvjetače

Ove vrste povrća moraju se skladištiti dok nisu previše dozrijele. Najbolje ih je brati krajem listopada, a podrum je najlakše rješenje za čuvanje ovakvog povrća. Poredajte ih tako da se ne dotiču, a kelju i kupusu potrebno je ukloniti korijen. Kao kod krušaka, karfiolu je bitno na koju je stranu okrenut pa neka glava gleda prema dolje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skladištenje voća i povrća učinkovit je način očuvanja svježine hrane, a vaš podrum napokon je dobio pravu namjenu. Čuvanje hrane u podrumu lakše je od drugih opcija jer uvijek možete provjeriti kako voće i povrće stoji i ukloniti propale plodove ako je potrebno. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo