Ljekovito bilje /

Najbolje vrijeme za sušenje biljaka za čaj

Image
Foto: Pixabay

Sušenje biljaka za čaj je metoda kojom započinje priprema ljekovitog napitka. Zato je neophodno da se sušenje biljaka za čaj radi pravilno i u pravo vrijeme

25.7.2018.
12:24
Pixabay
VOYO logo

Ljekovito bilje i njegovi pripravci sve više privlače pažnju  i bude zanimanje a njihova je djelotvornost neupitna. Ljudska težnja za što kvalitetnijim i zdravijim životom te sprječavanje bolesti prirodnim pripravcima je došla na prvo mjesto.

Tu su brojne biljke kao što je bosiljak, majčina dušica, paprena metvica, ružmarin pa čak i peršin koje osim ljekovitosti posjeduju i ugodan miris pa se često uzgajaju u vrtovima ili na balkonima i koriste u kuhinji. Zbog toga je i sušenje biljaka za čaj postalo vrlo važno i mora se izvoditi pravilno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se nadzemni dijelovi (zelen, listovi, cvjetovi) ne peru prije sušenja. Nakon berbe obavezno ih je istresti na čiste papire ili plahtu (papir ne smije biti novinski) i uklone se sve eventualne nečistoće. Ranije se ljekovito bilje sušilo zavezano u svežnjeve i nanizano na konopac u potkrovlju ili iznad peći. 

Danas veliki skupljači bilja sušenje biljaka za čaj rade isključivo u sušarama na standardiziranim uvjetima temperature i vlage. U domaćinstvima je bitno da se sušenje biljaka za čaj obavlja na sjenovitom i prozračnom mjestu, koje mora biti toplo da se vlaga što prije isuši. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato se sušenje izvodi tijekom toplijih mjeseci, a tada se i bere većina bilja. Životinje nikako ne smiju doći u kontakt s biljem pa na prozore prostorija u kojima se vrši sušenje biljaka za čaj treba obavezno staviti zaštitne mreže. 

Tijekom hladnijih dana sušenje se obavlja u grijanim prostorijama, a sušenje u pećnici je prejako pa ga se treba izbjegavati.  Bilje se rasprostre u tankom sloju na čistom papiru, na situ ili na gustoj mreži. Veliki se listovi suše pojedinačno, a cvjetne glavice nevena lakše je sušiti cijele.

Kasnije se, prema potrebi, mogu skinuti latice. Tijekom sušenja potrebno je kontrolirati bilje i povremeno ga rastresti  i okrenuti da se bolje suši.

Da bi se pravilno osušio korijen i podanak bilja potrebna temperatura od 50-60 ºC. Stoga se oni mogu sušiti na suncu ili u otvorenoj pećnici na najnižoj temperaturi.
Dok je plodove štitarki (komorač, kopar, kim) najbolje sušiti okrenute prema dolje u izbušenim papirnatim vrećicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojna istraživanja su potvrdila ispravnost korištenja ljekovitog bilja kroz stoljeća pa zato savjetujemo da i sami počnete sa sušenjem biljaka za čaj.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo