Kruška citronka je izgledom i mirisom slična limunu, a u potpunoj zrelosti prepuna je krasnog soka. S dosta mrlja po kožici i mnogo celuloznih kvržica u mesu nije prošla selekciju za plantažni uzgoj, ali zato u njoj s radošću uživamo.
Sorte krušaka međusobno razlikujemo po boji, obliku, konzistenciji, te okusu, mirisu i aromi. Prilikom kupnje naš odabir ovisi od vanjskih karakteristika, odnosno izgleda ploda, a tek pri konzumaciji osjećamo konzistenciju, okus, miris i aromu.
Navesti ćemo neke sorte krušaka od kojih su pojedine i posebno
stare sorte.
Popis starih sorti krušaka: kruška citronka,
ječmenka, jagodnjača, tepka, petrovka, zimka, kaluđerka i
kruška abata. Ovdje govorimo o staroj sorti sadnice
kruške citronke.
Kruška je to koju je otkrio poznati rasadničar Kieffer pa je zovu
još i Kiferov sjemenjak (kieffer seedling). Plod joj
je neobičnog izgleda te ima dva uzdignuća, a najdeblja je u
sredini. Takav izgled ploda podsjeća na linum pa je stoga i
dobila ime citronka. Ljubitelji voća i vlasnici okućnica
jako je vole
Ova sorta spada u najotpornije sorte krušaka i skromnih je
zahtijeva što se tiče uzgoja.
Kruška citronka spada u rane zimske sorte i
dozrijeva oko 50 dana nakon Viljamovke.
Nema veliku vrijednost, posebno ne onu ekonomsku, ali vrlo je
dobar oprašivač. Otporna je na bolesti.
Vrste ovog roda rastu u umjerenim predjelima Europe, Azije i Afrike. Stablo joj je srednje visine i naraste od 10 do 17m.
Kruška citronka održala se u uzgoju upravo zbog svog zanimljivog i lijepog izgleda, njezine limun žute boje, te posebno mirisa i okusa.
Zanimljiva je i krošnja stabla ove kruške, koja je uska i duga pa se često koristi i za drvorede. Na sjeveru Hrvatske je zbog toga zovu i cestarica.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!