Kres salata (Lepidium sativum) potječe iz Perzije. Jednogodišnja je to biljka kod koje se koristi mlada rozeta listova. U zapadnoj Europi je već uobičajen je uzgoj kres salate (engl. garden cress) u plastičnim posudicama u zaštićenom prostoru tijekom cijele godine.
Koristi se cijeli nadzemni dio biljke u fazi kotiledona. Sjeme kres salate sije se na vlažnu bugačicu ili staničevinu postavljenu na dno posudice, a klija na svjetlu i pri temperaturi oko 20 °C. Uz održavanje vlage supstrata i pri optimalnoj temperaturi, tijekom desetak dana biljke su u fazi kotiledona i visine oko 5 cm te kao takve dolaze na tržište gdje se u rashladnim vitrinama (pri 1 °C) mogu održati desetak dana.
Kres salatu se može se sijati i na otvorenome, od proljeća pa do jeseni i to u redove s razmakom 10 do 15 cm. Potrošnja sjemena pri sijanju je od 5 do 8 g/m2. Dužina vegetacije je 15 do 30 dana, što naravno ovisi o razdoblju godine.
Za uzgoj kres salate morala bi se osigurati temperatura od oko 10 stupnjeva, a za veću proizvodnju biljku treba uzgajati u polutoplim ili hladnim klijalištima. Polutopla klijališta koriste se za uzgoj tijekom zimskih mjeseci.
Ova salata za svoj uzgoj ne traži posebno bogat supstrat. Sije se svakih desetak, petnaest ili dvadeset dana, kako bi imali redovitu berbu od jeseni pa sve do kasnog proljeća.
Na površini od oko 1 m2 možemo ubrati oko 5 kg ovog lišća. Berba se obavlja kada su listovi veliki 10-12 cm, a listove možemo brati prstima, oštrim nožem ili škarama.
Mladi listovi dužine 6 do 10 cm režu se u razini tla i pripremaju za tržište.
kako se bere salata
Kres salata bogat je izvor minerala i
vitamina, kao što smo već rekli pikantnog je okusa, a
koristi se kao salata ili dodatak drugim salatama, sendvičima,
juhama, umacima i svježem siru.
Listovi kres salate se mogu kuhati kao varivo ili pak
konzervirati u octu.
Ljekovitost kres salate očituje se u tome što pomaže kod
nedostatka apetita, probavnih smetnji te upale mokraćnog mjehura.
Jelovnik je svakako preporučljivo obogatiti i manje poznatim i ne toliko raširenim vrstama lisnatog povrća kao što je i kres salata.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!