Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku
hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao
prekrupa.
Uzgoj ječma poznat je još od prije sedam tisuća godina u
Egiptu.
Namirnica bogata kalcijem, željezom i vitaminom C i kao takva je
izrazito zdrava namirnica koju svakako treba uključiti u
jelovnik. A uzgoj ječma možete probati i sami.
Uzgoj ječma je najbolji je na dobro propusnim i pH
neutralnim tlima. Za uzgoj ječma treba izabrati
tla na kojima nema zadržavanja suvišnih oborinskih i visokih
podzemnih voda.
Ječam možete uzgojiti tako da žlicu ječma natopite vodom. Zrna
ječma držite u vodi 2 dana, mijenjajući im vodu.
Kada vidite da je zrno počelo klijati, procijedite ga. Uzgoj
ječma započinje tako da proklijala ječmena zrna posadite u zemlju
koju ste prethodno pripremili u posudi.
Pustite da izraste 15 centimetara i kada postigne odgovarajuću
visinu, ječmenu travu ošišajte i iscijedite sok pomoću sokovnika.
Ovako uzgojenu ječmenu travu možete i osušiti i samljeti u prah,
koji možete dodavati u napitke koje pijete. Ovo spada u uzgoj
ječma za ljekovite svrhe.
Tako možete napraviti pravi multivitaminski napitak tako da u
sokovniku iscijedite dvije jabuke i dvije naranče, te u sok
umiješate jednu čajnu žličicu ječmene trave u prahu.
Uzgoj ječma je karakterističan zbog svojega kraćeg svjetlosnog stadija u odnosu na druge žitarice i kao takav brže prolazi prve etape.