Vrt i okućnica / Koje su specifičnosti za uzgoj ječma

Među žitaricama, ječam ima najveći areal rasprostranjenosti pa tako uzgoj ječma se može povoljno odvijati i na područjima koja nisu najpovoljnija za uzgoj.

19.12.2019.
18:54
VOYO logo

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa.
Uzgoj ječma poznat je još od prije sedam tisuća godina u Egiptu.
Namirnica bogata kalcijem, željezom i vitaminom C i kao takva je izrazito zdrava namirnica koju svakako treba uključiti u jelovnik. A uzgoj ječma možete probati i sami.
Uzgoj ječma je najbolji je na dobro propusnim i pH neutralnim tlima.  Za uzgoj ječma treba izabrati tla na kojima nema zadržavanja suvišnih oborinskih i visokih podzemnih voda. 
Ječam možete uzgojiti tako da žlicu ječma natopite vodom. Zrna ječma držite u vodi 2 dana, mijenjajući im vodu.

Kada vidite da je zrno počelo klijati, procijedite ga. Uzgoj ječma započinje tako da proklijala ječmena zrna posadite u zemlju koju ste prethodno pripremili u posudi.
Pustite da izraste 15 centimetara i kada postigne odgovarajuću visinu, ječmenu travu ošišajte i iscijedite sok pomoću sokovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovako uzgojenu ječmenu travu možete i osušiti i samljeti u prah, koji možete dodavati u napitke koje pijete. Ovo spada u uzgoj ječma za ljekovite svrhe.
Tako možete napraviti pravi multivitaminski napitak tako da u sokovniku iscijedite dvije jabuke i dvije naranče, te u sok umiješate jednu čajnu žličicu ječmene trave u prahu.

Uzgoj ječma je karakterističan zbog svojega kraćeg svjetlosnog stadija u odnosu na druge žitarice i kao takav brže prolazi prve etape.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo