Pšenični kruh osnovna je hrana za oko 70 % ljudske populacije i sadrži 15 - 17 % proteina, 18 % ugljikohidrata, oko 1,3 % masti. Dobro je probavljiv i bogat vitaminima B kompleksa. Neke sorte pšenice su s osjem (takozvana brkulja), dok su kod drugih sorti zrna bez osja (šišulja).
U svijetu, u prosjeku, upravo ozime sorte pšenice
zauzimaju veće površine i daju veće prinose od jare
pšenice, a time je i opći ekonomski značajozime sorte
pšenice, veći.
Ozima pšenica daje ne samo veći, nego i stabilniji prinos u
odnosu na jaru.
Pšenica jara tvrda, pšenica jara obična, pšenica ozima tvrda,
neke su sorte pšenice koje ćemo izdvojiti.
Tu su još i srpanjka, lucija, katarina, barun, lord, super
žitarka, felix i renata, zlata, seka, alka, vulkan...
Sorte pšenice trebaju biti visokorodne i davati
stabilan prinos, jer samo visokokvalitetna može biti otporna na
polijeganje, smrzavanje, sušu te bolesti.
Na gospodarstvu valja sijati različite sorte pšenice koje se
razlikuju prema vremenu sjetve i sazrijevanja, i to iz
organizacijsko-tehničkih razloga.
Ako na jednom gospodarstvu sijemo različite sorte pšenice, odnosno sorte različitih fizioloških tipova, tako ćemo osigurati stabilniji prinos.
Pravilan izbor sorte pšenice za određeno područje garancija je uspješne proizvodnje. U domaćoj proizvodnji gotovo sve površine zauzimaju visokorodne sorte domaćega podrijetla. Sorte pšenice koje se u nas uzgajaju uglavnom imaju zadovoljavajuću otpornost na zimu i mrazove.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!