Bijelo stolno grožđe kao i sve stolne sorte grožđa koriste se danas za konzumiranje u svježem stanju ili prerađene sušenjem, konzerviranjem ili kandiranjem.
Bijelo stolno grožđe mora biti što ljepšeg
izgleda, jer se ono kupuje "očima".
Često se dogodi da jedna sorta vrlo skromnih vrijednosti ima
dobru cijenu samo zahvaljujući svom izgledu.
Neko bijelo stolno grožđe može se koristiti i za pravljenje vina,
ali za većinu to ne dolazi u obzir prvenstveno zbog svoje
primarne namjene. Takve sorte imaju puno manje šećera nego
vinske, krupnije su bobice i imaju više mesa.
Bijelo stolno grožđe - PODJELA PREMA DOZRIJEVANJU (PO
PULLIATU)
RANE SORTE: Čabski biser bijeli, Primus bijeli,
Primiera bijela, Volta crna, Perlette bijela, Prima bijela,
Aurora bijela, Sugraone bijeli
SORTE I RAZDOBLJA: Kraljica vinograda bijela,
Thompson Seedless bijeli, Pance precose bijeli, Delizia di Vaprio
bijela, Matilde bijela, Plemenka bijela
SORTE II RAZDOBLJA: Sultanina bijela, Maria
Pirovano bijela
SORTE III RAZDOBLJA: Afus Ali bijeli, Italia
bijela
SORTE IV RAZDOBLJA: Gros Vert bijeli, Servant
bijeli, Muškat Aleksandrijski bijeli, Zimsko bijelo, Krivalja
bijela
Dobro bijelo stolno grožđe mora uglavnom zadovoljiti ovim zahtjevima:
- grozd srednje velik do velik, što jednoličniji, rastresit i što
ljepšeg izgleda,
- bobice trebaju biti što veće i po mogućnosti jednake
veličine,
- stapčica čvrsta i po mogućnosti dulja,
- kožica bobice mekana, hrustava ali otporna,
- meso bobice gusto i ugodnog okusa (ne odviše slatko i diskretno
aromatično),
- da ne sadrži sjemenke ili ako ih sadrži da ih bude što manje,
da budu mekane i malene i
- što bolja izdržljivost na čokotu, kod transporta, u skladištu i
u hladnjači.