Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
VINOGRADARSTVO /

Koje je najbolje bijelo stolno grožđe

Znate li koje je najbolje bijelo stolno grožđe, ako niste sigurni u nastavku saznajte nekoliko informacija o tome koje je bijelo stolno grožđe najukusnije

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Bijelo stolno grožđe kao i sve stolne sorte grožđa koriste se danas za konzumiranje u svježem stanju ili prerađene sušenjem, konzerviranjem ili kandiranjem.

Bijelo stolno grožđe mora biti što ljepšeg izgleda, jer se ono kupuje "očima". Često se dogodi da jedna sorta vrlo skromnih vrijednosti ima dobru cijenu samo zahvaljujući svom izgledu.  Neko bijelo stolno grožđe može se koristiti i za pravljenje vina, ali za većinu to ne dolazi u obzir prvenstveno zbog svoje primarne namjene. Takve sorte imaju puno manje šećera nego vinske, krupnije su bobice i imaju više mesa.

Bijelo stolno grožđe - PODJELA PREMA DOZRIJEVANJU (PO PULLIATU) RANE SORTE: Čabski biser bijeli, Primus bijeli, Primiera bijela, Volta crna, Perlette bijela, Prima bijela, Aurora bijela, Sugraone bijeli SORTE I RAZDOBLJA: Kraljica vinograda bijela, Thompson Seedless bijeli, Pance precose bijeli, Delizia di Vaprio bijela, Matilde bijela, Plemenka bijela SORTE II RAZDOBLJA: Sultanina bijela, Maria Pirovano bijela SORTE III RAZDOBLJA: Afus Ali bijeli, Italia bijela SORTE IV RAZDOBLJA: Gros Vert bijeli, Servant bijeli, Muškat Aleksandrijski bijeli, Zimsko bijelo, Krivalja bijela

Dobro bijelo stolno grožđe mora uglavnom zadovoljiti ovim zahtjevima:

- grozd srednje velik do velik, što jednoličniji, rastresit i što ljepšeg izgleda, - bobice trebaju biti što veće i po mogućnosti jednake veličine,  - stapčica čvrsta i po mogućnosti dulja, - kožica bobice mekana, hrustava ali otporna, - meso bobice gusto i ugodnog okusa (ne odviše slatko i diskretno aromatično), - da ne sadrži sjemenke ili ako ih sadrži da ih bude što manje, da budu mekane i malene i - što bolja izdržljivost na čokotu, kod transporta, u skladištu i u hladnjači.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike