Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
vrste soli /

Kamena sol - znate li kako nastaje?

Kamena sol jedna je od tri vrste soli koje se često koriste u kulinarstvu

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Kuhinjska sol neizbježan je dodatak koji poboljšava okus jelima. Prema načinu dobivanja razlikujemo tri vrste soli: kuhana sol, morska sol i kamena sol. Znate li koja je razlika između ovih vrsta soli?

Kuhana sol dobiva se iz naslaga soli na mjestima gdje je nekad bilo more pa se njegovim povlačenjem nataložila sol. Kuhana sol nastaje tako da se bušenjem i polaganjem cijevi dolazi do nalazišta soli, te se u cijevi pušta voda koja topi sol. Tako se salamura diže na površinu, a netopivi ostaci padaju na dno. Salamura se ispumpava, te se "kuhanjem" isparava voda da ostane samo sol.

Morska sol se dobiva u solanama isparavanjem morske vode u plitkim bazenima. Isparavanje se obavlja samo u ljetnim mjesecima jer bura i Sunce čine stvaraju najpovoljnije uvjete za proizvodnju. U Hrvatskoj su najpoznatije solane u Pagu, Ninu i Stonu.

Kamena sol se dobiva iskapanjem naslaga soli u rudnicima na sličan način kao i ugljen. Nakon što se iskopa kamena sol se melje i pročišćava te prolazi sličan postupak kao i morska sol.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike