Sadnja povrća u pojedinim krajevima se razlikuje od mjeseca do mjeseca, a mi vam donosimo kratki vodič krozsjetveni kalendar povrća u vrtu.
Povrće koje uzgajamo u vlastitom vrtu, poštivajući
kalendar sjetvenih radova, garantira nam
kvalitetu i sigurnost u prehrani, te da je ono što jedemo zdravo
i da vrijeme transporta povrća nije smanjilo njegovu kvalitetu na
putu do našeg stola.
Kalendar sjetvenih radova u vrtu dijeli se prema
godišnjim dobima, što se sije zimi, što na proljeće, a
što ljeti i na jesen.
U siječnju se u zaštićenom prostoru sije sjeme cvjetače, kelja,
kupusa, brokule i salate. Na otvorenom prostoru sije se grah,
grašak i bob-mahunar te glavice češnjaka i luka.
U veljači se počinju postavljati plastenici kako bi se osigurali
topliji uvjeti za rast biljaka, a u zaštićenom se području sade
celer, peršin, rajčica, paprika, patlidžan, korabica.
Na otvorenom se sije cikla, mrkva, peršin, blitva, rotkvica,
rukola, špinat, radić.
Ožujak je po sjetvenom kalendaru povrća rezerviran za
sadnju presadnica, i to krastavaca, paprike, patlidžana
i rajčice. Na otvorenom prostoru još možemo saditi i bob, crni
korijen, pastrnjak, šparogu i špinat.
U ožujku se tlo predsjetveno priprema za sjetvu i sadnju povrća
te se provodi zaštita povrća od bolesti i štetnika.
Kalendar sjetvenih radova u vrtu se nastavlja s
proljetnim danima te pripremom presadnica za izlazak na
polje.
U svibnju se povrće okopava i prihranjuje, a lipanj je rezerviran za sjetvu kupusnjača. Provodi se zaštita rajčica, krumpira, luka, češnjaka,mahune protiv nametnika i bolesti. Plijeve se korovi, sve više treba zalijevati povrće.
U srpnju povrće treba redovito zalijevati. Priprema se tlo za sjetvu i sadnju povrća koje se zaštićuje prema stanju i napadima nametnika. Kolovoz je vrijeme berbe i spremanja zimnice, dok se u rujnu površine pripremaju za jesensku sadnju.
Kalendar sjetvenih radova u vrtu se završava jesenskim
mjesecima. U listopadu se razbacuje stajski gnoj i
rasipa mineralno gnojivo te se provodi duboko oranje ili kupanje
za sjetvu ili sadnju povrća u proljeće. Listopad je vrijeme za
radove na površinama za sjetvu ili sadnju u rano proljeće. Sadi
se češnjak, luk, salata, matovilac, radič, artičoka i luk
srebrenac.
U studenom i prosincu se i dalje provodi duboko kopanje ili
oranje te kreće novi krug sadnje, odnosno započinje novi
kalendar sjetvenih radova.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!