Kokosov orah je izvana presvučen veoma tvrdom korom, te zbog toga dosta ljudi odustane od kupovine jer prosto ne zna kako da ga otvori i pojede, ali i zato što ne znaju kako se jede kokos.
Kada kupujete kokos odaberite one koji su u ruci teški, bez pukotina i bez tragova vlage na sebi, a posebno gledajte s gornje strane kokosa gdje se nalaze tri mala udubljenja. Kokos koji odaberete protresite u ruci kako biste osjetili prisustnost kokosovog soka u njegovoj sredini, a to je najbolji dokaz njegove zrelosti.
Da biste pojeli kokos prvo morate iz njega izvaditi kokosovu
vodu, tako što ćete prvo okrenuti oštriju stranu kokosa na dole,
a na obloj strani gdje vidite tri udubljenja, probijte lagano ta
tri mjesta. Napravite to otvaračem za vino i onda okrenite
kokosov orah na preko neke posude da se iscijedi njegovo mlijeko,
odnosno voda.
To mlijeko, iako nije nekog posebnog ukusa popijte jer je vrlo
zdrava i bogata kalijem.
Kokosovo mlijeko ima sadržaj elektrolita kao i ljudska plazma tako da se u nekim hitnim slučajevima koristi za transfuzije.
Zatim, kada ste iscijedili sve mlijeko, polegnite ga na dasku, a čekićem ga udarajte po sredini i okrećite ga sve dok mu ne pukne čvrsta opna.
Umotajte ga u kuhinjsku krpu kako vam se komadi puknutog oraha ne bi razletjeli posvuda. Prepolovljeni kokos, zatim odvojite na meso kokosa i odstranite njegovu opnu. Primijetit ćete da je meso sa unutrašnje strane bijelo, a s vanjske strane tamnije , taj tamniji deo oljuštite nožem i bacite.
Kokosovo meso možete odmah pojesti, a možete i od njega napraviti sami kokosovo mlijeko ili kokosovo brašno. Ovo je najbolji i praktički jedini način kako se jede kokos.