Vrt i okućnica / Kako rastu maćuhice u tegli

Image
Foto: Pixabay

Iako izgledaju nježno, listići maćuhice otporni su na vrlo ekstremne temperature, a kako se uzgajaju maćuhice u tegli možete pročitati u nastavku

21.10.2019.
0:15
Pixabay
VOYO logo

Maćuhica (lat. Viola tricolor) je poznata i česta livadna biljka iz porodice Violaceae. Nije rijedak prizor kako šareni cvjetovi niču ispod snježnog pokrivača. 
Maćuhica stoga i nije zahtjevan cvijet te je idealna je biljka za zaposlene, ali i one koji smatraju da ne znaju s cvijećem pa često susrećemo i maćuhice u tegli.
Miris ovog cvijeća je ugodan i nije pretjerano jak. Cvjetovi i listovi su jestivi i mogu se koristiti za ukrašavanje hrane kao sirovi, ušećereni ili kuhani.

Kada ih nabavite, shvatit ćete koliko im je zapravo malo njege potrebno. Sade se u listopadu i studenom, a ako nemate dovoljno prostora uvijek možete posaditi maćuhice u tegli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjeti za uzgoj i održavanje mini maćuhice u tegli.

Optimalno vrijeme za proljetnu sadnju maćuhica u vrtu je kraj veljače, dok je jesensku sadnju idealno obaviti tijekom listopada. Kod sadnje maćuhice u tegli treba paziti da imaju otvore na dnu kako bi višak vode iz supstrata mogao otjecati. Faza nicanja maćuhice traje od 6 do 14 dana nakon sadnje, ovisno o temperaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetlost je važan čimbenik kod uzgoja maćuhice u tegli. Zahtijevaju položaj na suncu uz djelomičnu sjenu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo