Kokos je ukusna namirnica koja se više ne koristi isključivo pri pečenju kolača, već sve veću primjenu nalazi kao zamjena za glutenska brašna, ulja ili namaze. Osim toga jezgra kokosovog oraha ispunjena je kokosovom vodom koja je bogata hranjivim nutritijentima.
Sve kokosove prerađevine možemo već prerađene kupiti u trgovinama, no ukoliko želite sami napraviti kokosovo brašno, problem s kojim biste se mogli susresti je kako otvoriti kokosov orah.
Kokos možete otvoriti tako da oštriju stranu kokosovog oraha položite na kuhinjsku dasku, a na dnu mekše strane oštrim nožem, napravite tri udubljenja kroz koja ćete iscijediti kokosovu vodu. Nakon toga kokosov orah okrenite poprečno i većim nožem ili kuhinjskim čekićem orah udarite nekoliko puta. Nakon toga orah prepolovite i nožem odvojite meso od kore.
Drugi način kako otvoriti kokosov orah je da zagrijete pećnicu na 190 stupnjeva. Kokosov orah stavite u posudu za pečenje, na papiru za pečenje i stavite u pećnicu da se peče otprilike 10 minuta ili dok ne vidite da su se počele stvarati pukotine na kori oraha. Nakon toga orah izvadite iz pećnice, omotajte kuhinjskom krpom i ostavite da se hladi tri minute.
Tako zamotan kokosov orah stavite u plastičnu vrećicu i nekoliko puta snažno udarite o čvrstu površinu. Ovako razbijen orah izvadite iz vrećice i nožem odvojite meso od kore. Guljač za krumpire iskoristite da odstranite ostatke kokosove kore.
Još jedan od načina kako otvoriti kokosov orah je koristeći otvarač za vino, ukoliko želite samo kokosovu vodu. Oštrijim djelom otvarača izbušite tri rupe na mekšem dijelu kokosove kore i pustite da kokosova voda iscuri u posudu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!