Vrijeme berbe krumpira isključivo ovisi o sortama, što znači da su neke sorte spremne za berbu već u jesenskim danima, dok se one kasnije beru tek početkom proljeća. Donosimo vam vodič kada se bere krumpir i na koji način se to najjednostavnije izvodi.
Krumpir je povrće koje se još od davnih dana konzumira gotovo svakodnevno. Zahvaljujući jednostavnom uzgoju, pripremi i odličnom okusu, krumpir je važan dio naše svakodnevne prehrane. Uz pravilan uzgoj, da bismo dobili odlične krumpire potrebno je znati kada se bere krumpir.
Kada su u pitanju ranije sorte krumpira, idealno vrijeme za berbu jesu jesenski mjeseci. Za nešto kasnije sorte, berba se odvija početkom proljeća. Krumpir se može vaditi i prije zrelosti, naročito ako je riječ o ekonomskom učinku i cijeni mladog krumpira.
Danas se berba krumpira odvija na dva načina: uz pomoć kombajna za vađenje krumpira ili pomoću posebnih vadilica. U slučaju da je riječ o manjem uzgoju, za berbu su dovoljni motika i plug.
Ono na što je potrebno paziti pri berbi jest pravilno vađenje svih gomolja iz zemlje, a da se pritom nijedan krumpir ne ošteti. U slučaju da dođe do oštećenja plodova, njihovo čuvanje ima kraći rok.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!