Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Biljni svijet /

Kada je cvjetanje kestena u punom jeku?

Početak lipnja je vrijeme za cvjetanje kestena, što je ipak dosta neujednačeno pa tako i paša polena s kestenova cvijeta može potrajati i do 20-ak dana

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Postoje arheološki dokazi da je kesten (Castanea sativa) jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo. Med od kestena pronađen je u iskopinama ostataka starih grobnica. Kesten najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju, a povjesničari kažu da se počeo širiti u Europu preko Grčke.

Kod nas je poznata sorta marun, koji je oplemenjena sorta divljeg kestena nastala cijepljenjem plemkama maruna, a najviše ga ima u okolici Lovrana, Opatije i Mošćeničke Drage.

Drvo kestena je iz porodice bukve i hrasta, dugovječno je, a može narasti do 25 m visine. Bujne, velike krošnje godišnje može dati preko 200 kg plodova te doseći i starost preko 500 godina. 

Cvjetanje kestena počinje u lipnju, kada su mu već listovi potpuno razvijeni. Smeđi orašasti plodovi su na površini sjajni, polukuglasti ili zaobljeno pljosnati i dozrijevaju početkom oktobra, a smješteni su po jedan do tri u velikom ježolikom tobolcu. Drvo kestena najbolje raste na kiselom tlu bez vapna, a ne podnosi veću vlagu.

S obzirom na to da je cvjetanje kestena kasno cvjetanje, odlična je ispaša za pčele i tada je jedini izvor peluda i nektara.  Med od kestena je zato i vrlo ljekovit te pomaže kod gastritisa, štiti jetru, pridonosi boljoj cirkulaciji.

Cvjetanje kestena i trajanje samog cvata, ovisi o geografskom položaju i nadmorskoj visini na kojoj kesten raste. Kestenov med je svjetlo smeđe boje i oštrog mirisa. Okus kestenovog meda je gorak, opor što smanjuje okus slatkoće. 

Plodovi kestena koji se kuhaju ili još češće peku, vrlo su ukusni i omiljeno samostalno jelo ili se pripremaju kao kesten pire i kao dodatak raznim slasticama i jelima.

Za dobar prinos meda vrlo je važno pratiti kakve su vremenske prilke u vrijeme cvjetanja kestena. Za medenje je najbolje ako je dnevna temperatura 24-27 ºC, bez vjetra, visoke relativne vlažnosti i bez za to doba godine tipičnih ljetnih pljuskova.

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike