VRT I BILJE /

Jestive proljetne gljive

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Gljive su danas prepoznate kao zdrava i ukusna namirnica, koja se slaže s većinom jela koje pravimo. Ipak, nisu sve gljive zdrave za ljudski organizam.

26.11.2019.
0:00
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Razlikujemo jestive i otrovne gljive. Prije nego se upustimo u branje gljiva i uživanje u njihovim okusima, potrebno je gljivu sa sto postotnom sigurnošću identificirati. Pritom se proučavaju organi i detalji gljive, poput boje gljiva i slično. Prilikom kupovine ili branja gljiva, savjetujemo vam da uzimate samo one gljive koje dobro poznajete uzimajući samo cijele gljive, dakle gljive s klobukom i stručkom.

Većina jestivih gljiva sadrži esencijalne aminokiseline, bogate su vitaminima poput B1, B2, B5, B6, mineralima: jodom, selenom, natrijem, kalijem, željezom, fosforom. Utječu na krvni tlak te snižavaju kolesterol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proljeće i jesen najčešće beremo gljive. Nakon što se snijeg otopi u šumama izrastaju najranije gljive.

U nastavku donosimo popis jestivih proljetnih gljiva:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Đurđevača/jurjevača: jestiva je i sirova, može se ukiseliti.
  • Pravi smrčak: ne smije se jesti sirova, već dobro termički obrađena.
  • Vrganj: može se konzumirati sirov, termički obrađen, sušen ili ukiseljen.
  • Judino uho: jestiva i u sirovom obliku.
  • Bukovača: jestiva i u sirovom obliku, često se konzumiraju sušene ili u prahu.
  • Zečarka: jede se isključivo kad je mlada.

Kako bi vaše tijelo osjetilo brojne benefite koje jestive gljive imaju na ljudski organizam preporučujemo uvrstiti ih u svakodnevnu prehranu. Svakako preporučujemo da probate kremasti rižoto sa smrčkom, pizzu s vrganjima, juhu s judinim uhom, salatu s bukovačama ili omlet sa zečarkama. Mogućnosti je mnogo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo