Razlikujemo jestive i otrovne gljive. Prije nego se upustimo u branje gljiva i uživanje u njihovim okusima, potrebno je gljivu sa sto postotnom sigurnošću identificirati. Pritom se proučavaju organi i detalji gljive, poput boje gljiva i slično. Prilikom kupovine ili branja gljiva, savjetujemo vam da uzimate samo one gljive koje dobro poznajete uzimajući samo cijele gljive, dakle gljive s klobukom i stručkom.
Većina jestivih gljiva sadrži esencijalne aminokiseline, bogate su vitaminima poput B1, B2, B5, B6, mineralima: jodom, selenom, natrijem, kalijem, željezom, fosforom. Utječu na krvni tlak te snižavaju kolesterol.
U proljeće i jesen najčešće beremo gljive. Nakon što se snijeg otopi u šumama izrastaju najranije gljive.
U nastavku donosimo popis jestivih proljetnih gljiva:
- Đurđevača/jurjevača: jestiva je i sirova, može se ukiseliti.
- Pravi smrčak: ne smije se jesti sirova, već dobro termički obrađena.
- Vrganj: može se konzumirati sirov, termički obrađen, sušen ili ukiseljen.
- Judino uho: jestiva i u sirovom obliku.
- Bukovača: jestiva i u sirovom obliku, često se konzumiraju sušene ili u prahu.
- Zečarka: jede se isključivo kad je mlada.
Kako bi vaše tijelo osjetilo brojne benefite koje jestive gljive imaju na ljudski organizam preporučujemo uvrstiti ih u svakodnevnu prehranu. Svakako preporučujemo da probate kremasti rižoto sa smrčkom, pizzu s vrganjima, juhu s judinim uhom, salatu s bukovačama ili omlet sa zečarkama. Mogućnosti je mnogo!