Planinsko bilje odlikuje se mnogim ljekovitim svojstvima, a veliki broj planinskog bilja već koristimo u kuhinji, kao lijek ili za beauty rutinu. U planinsko bilje tako se ubrajaju razni začini koje koristimo poput kadulje i majčine dušice te ljekoviti stolisnik i primorski vrisak.
Međutim, te biljke možete i sami pokušati uzgojiti te ih imati svježe i nadohvat ruke u vrtu. Saznajte ponešto o poznatim planinskim vrstama i odlučite se na uzgoj kod kuće koji bi vas mogao opustiti i pružiti vam brojne prednosti za zdravlje.
Kadulja
Kadulja je zeljasta biljka koja je lako prepoznatljiva po baršunatsim listovima koje štite guste, sitne dlačice, a prekrivaju lice i naličje lista. Ovo planinsko bilje raste u malim grmićima na području kamenjara. Ima male plave ili bijele klasove, a može prživjeti otprilike 6 godina. Kadulja se sije u proljeće u travnju, a zahtjeva toplinu i sunce pa je posebno važno zaštiti je od proljetnih mrazova i previše vlage. Pri sadnji se sjeme prekrije sa zemljom, a mora biti na mjestu koje je osunčano.
U proljeće će procvjetati široki listovi, a uskoro i cvjetovi u cvatu na vrhu same stabiljke. Kadulja nije osjetljiva na kvalitetu tla pa se time ne morate opterećivati.
Primorski vrijesak
Primorski vrijesak još se zove vrisak, kresina i brezina, a mnogima je omiljeni prirodi način za čuvanje mesa. Možete ga pronaći na gotovo svakoj etiketi mješavina začina, a tamo je nazivaju provansalska trava. Poseban je po bogatstvu nektara pa su miljenici onima koji se bave proizvodnjom meda. Daje vrlo kvalitetan med koji teško kristalizira, a ima zelenkastu boju.
Odlično uspijeva na suhim područjima gdje može dobiti dovoljno sunčeve svjetlosti i topline, a proizvodi male cvjetiće crvenkaste boje.
Majčina dušica
Thymus serpyllum odnosno majčina dušica jedna je odd najpoznatiji vrsta planinskog bolja. Mali grmić daje neobične zelenkaste listove eliptičnog oblika, a cvate crvene cvjetiće. Ima prepoznatljivu aromu i okus, a majčina dušica posebno dobro raste na livadama i kamenju odnosno tamo gdje je suho i sunčano. Ne treba joj puno vlage i vrlo je zahvalna, a njena primjena u kulinarstvu je široka.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!