Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
PRIRODNI ANTIBIOTIK /

Gljive lisičarke: zašto je dobro jesti lisičarke

Gljive lisičarke poznate su po tome što imaju visoku nutritivnu vrijednost, sličnu šampinjonima

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Gljive lisičarke poznate su kao gljive odlične za pripremu mnogih ukusnih jela. Da bismo vas bolje upoznali s ovim gljivama, donosimo vam sve njihove prednosti i dobrobiti.

Gljive lisičarke (lat. Cantharellus cibarius), još poznate pod nazivom lisičke, jestive su gljive koje se, zahvaljujući nutritivnim vrijednostima, često uspoređuju sa šampinjonima i vrganjima. U prirodi ih najčešće možemo pronaći u brdsko-planinskim krajevima. Vrlo su rasprostranjene i na našem području. Uglavnom rastu u velikim skupinama.

Što se tiče samog izgleda, lisičarke su žuto-narančaste boje, veličine do deset centimetara. Sam klobuk lisičarke pomalo nalikuje na lijevak, po čemu ju je ujedno i najlakše prepoznati.

Kao što smo spomenuli ranije, gljive lisičarke bogate su nutritivnim vrijednostima, posebno prehrambenim vlaknima. Osim vlakana, lisičarke su izvor vitamina A, B i C, antioksidansa i mnogih minerala kao što su kalij,kalcij, željezo i cink.

Zahvaljujući vrijednostima koje sadrže, lisičarke pomažu pri snižavanju krvog tlaka, regulaciji kolesterola, pridonose zdravlju srca i krvnih žila te reguliraju probavu. Gljive lisičarke pripremaju se na različite načine, a mogu se jesti i sirove.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike