PRIRODNI ANTIBIOTIK /

Gljive lisičarke: zašto je dobro jesti lisičarke

Image
Foto: Pixabay

Gljive lisičarke poznate su po tome što imaju visoku nutritivnu vrijednost, sličnu šampinjonima

19.10.2017.
7:14
Pixabay
VOYO logo

Gljive lisičarke poznate su kao gljive odlične za pripremu mnogih ukusnih jela. Da bismo vas bolje upoznali s ovim gljivama, donosimo vam sve njihove prednosti i dobrobiti.

Gljive lisičarke (lat. Cantharellus cibarius), još poznate pod nazivom lisičke, jestive su gljive koje se, zahvaljujući nutritivnim vrijednostima, često uspoređuju sa šampinjonima i vrganjima. U prirodi ih najčešće možemo pronaći u brdsko-planinskim krajevima. Vrlo su rasprostranjene i na našem području. Uglavnom rastu u velikim skupinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče samog izgleda, lisičarke su žuto-narančaste boje, veličine do deset centimetara. Sam klobuk lisičarke pomalo nalikuje na lijevak, po čemu ju je ujedno i najlakše prepoznati.

Kao što smo spomenuli ranije, gljive lisičarke bogate su nutritivnim vrijednostima, posebno prehrambenim vlaknima. Osim vlakana, lisičarke su izvor vitamina A, B i C, antioksidansa i mnogih minerala kao što su kalij,kalcij, željezo i cink.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući vrijednostima koje sadrže, lisičarke pomažu pri snižavanju krvog tlaka, regulaciji kolesterola, pridonose zdravlju srca i krvnih žila te reguliraju probavu. Gljive lisičarke pripremaju se na različite načine, a mogu se jesti i sirove.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo