Gljive lisičarke poznate su kao gljive odlične za pripremu mnogih ukusnih jela. Da bismo vas bolje upoznali s ovim gljivama, donosimo vam sve njihove prednosti i dobrobiti.
Gljive lisičarke (lat. Cantharellus cibarius), još poznate pod nazivom lisičke, jestive su gljive koje se, zahvaljujući nutritivnim vrijednostima, često uspoređuju sa šampinjonima i vrganjima. U prirodi ih najčešće možemo pronaći u brdsko-planinskim krajevima. Vrlo su rasprostranjene i na našem području. Uglavnom rastu u velikim skupinama.
Što se tiče samog izgleda, lisičarke su žuto-narančaste boje, veličine do deset centimetara. Sam klobuk lisičarke pomalo nalikuje na lijevak, po čemu ju je ujedno i najlakše prepoznati.
Kao što smo spomenuli ranije, gljive lisičarke bogate su nutritivnim vrijednostima, posebno prehrambenim vlaknima. Osim vlakana, lisičarke su izvor vitamina A, B i C, antioksidansa i mnogih minerala kao što su kalij,kalcij, željezo i cink.
Zahvaljujući vrijednostima koje sadrže, lisičarke pomažu pri snižavanju krvog tlaka, regulaciji kolesterola, pridonose zdravlju srca i krvnih žila te reguliraju probavu. Gljive lisičarke pripremaju se na različite načine, a mogu se jesti i sirove.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!