Ribiz (Ribes sp.) je višegodišnja je drvenasta
biljka. Divlji ribiz je samonikao u
srednjoj i istočnoj Europi.
Raste grmoliko, a izboji joj rastu iz zemlje ili iz starijeg
drveta tik iznad zemlje.
Grozdasti plod ribiza (engl. currant) raste na velikom grmu
glatkih grana.
Bobice na grozdu velike su otprilike kao zrno graška, a prema
boji plodova razlikujemo bijele, crvene i crne sorte
ribiza.
Dok su bijele i crvene sorte kiselkasto-slatkog okusa, crni je
ribiz nekima neugodnog okusa koji je poprilično neobičan. Po
sadržaju vitamina,minerala i antocijana svakako je najvrjedniji
crni ribiz.
Ribiz može biti samonikli divlji ribiz ili kultiviran.
Divlji ribiz je kod nas u takvom obliku rijedak.
Zbog sadržaja vlakana u sjemenkama, bobice ribiza reguliraju aktivnost crijeva i odstranjuju iz tijela otrovne sastojke. Svježe bobice ili svježi sok jako su dobre za osvježenje i okrepu kako za zdrave tako za oboljele, a sok razrijeđen vodom ili prirodnom mineralnom vodom, predstavlja punovrijedan i zdravi napitak kojim se može ugasiti žeđ. Po sadržaju vitamina,minerala i antocijana svakako je najvrjedniji crni ribiz.
Divlji ribiz koji raste uz parcele može biti problem pri uzgoju kultivara ribiza. Ove biljke divljeg ribiza su pogodno tlo stanište za štetnike, a često su izvor virusa i gljivičnih patogena. Ako ste u mogućnosti, svakako uklonite stabljike divljeg ribiza u krugu od 200 m od nasada.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!