Divlje povrće /

Divlji poriluk predstavnik divljeg samoniklog jestivog bilja

Image
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Divlji poriluk spada u samoniklo ljekovito bilje. Divlji poriluk ima i zaštitno djelovanje jer učvršćuje i poboljšava obrambene mehanizme u organizmu

12.8.2018.
17:54
Marijan Sušenj/Pixsell
VOYO logo

Divlji poriluk (Allium ampeloprasum L.) zvan još i praziluk, porjak, por, purić, pasji luk i perasti luk, sa svojim dugačkim,cjevastim listovima i kuglastim cjevastim listovima pripada porodici ljiljana. Nutritivna vrijednost ovog samoniklog jestivog bilja je ogromna.

Potječe od divlje vrste Allium ampeloprasum koja se javlja u Portugalu i sjevernoj Africi, odnosno istočno u Turskoj i Iranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biokemijski sastav divljeg poriluka nešto je siromašniji od npr. crvenog luka i češnjaka, ali je u nekim drugim tvarima neusporedivo bogatiji i djelotvorniji. Najviše se ljekovito djelovanje poriluka pripisuje sadržaju sumpora u njemu, odnosno u njegovom eteričnom ulju. 

Divlji poriluk sadrži eterična ulja koja sadržavaju alizin (spoj sumpora) što se smatra jednim od najdjelotvornijim sastavom u probavnom procesu; uljikohidrate (6,4%); bjelančevine (1,9%); biljna ulja (0,3%); vitamin C (više nego luk i češnjak) i betakaroten; biljne sluzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirovi divlji poriluk odličan je izvor mangana, a dobar izvor željeza, folne kiseline, vitamina C i B6. Vrlo je bogat eteričnim uljem, koje u probavnim organima pobuđuje izlučivanje probavnih sokova.

Mnogi ljudi ne podnose poriluk i izbjegavaju ga kao hranu, a što je najčešće posljedica njegovog pomalo neugodnog i prodornog mirisa

Ima i blago laksativno djelovanje. Preporučuje kao jedna od namirnica za detoksikaciju organizma, ne samo radi svog diuretičnog djelovanja, već i zato što 100 gr ove namirnice sadržava svega 73 kcal.

Divlji poriluk je dragocjen zbog svog sadržaja organosumpornih komponenti, fitokemikalija koje se razlikuju kod pojedinih grupa povrća i svaka od njih ima povoljno djelovanje na zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednotjedna terapija s dnevno 200 gr divljeg poriluka može značajno sniziti razinu kolesterola i masti u krvi.

Divlji poriluk je izvrsna namirnica koja liječi i čisti želudac i crijeva od bakterija i gljivica što su uzročnici raznih tegoba (napuhavanje, grčevi, proljevi).
Održava probavu i održava zdrava crijeva, te je izvrsna preventivna namirnica protiv svih želučanih tegoba;
Pomaže kod tegoba sa žilama (kao npr. kod proširenih vena), potiče prokrvljenost organizma, sprječava zgrušavanje krvi, čini krv rjeđom
Divlji poriluk djeluje preventivno protiv hemeroida i pomaže kod tegoba s mokraćnim mjehurom.
Preporučuje se u programima prehrane prilikom smanjenja tjelesne težine radi nisko kalorične vrijednosti, i bogatstvo vlaknastih tvari;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divlji poriluk se može jesti sirov ili kuhan, što ne umanjuje vrijednost fitokemikalija premda određeni gubitak mikronutrijenata kulinarskom pripremom ne možemo izbjeći.
Divlji poriluk se često koristi i kao začinsko povrće, okusom je nešto jači, dobar je dodatak salatama, juhama, umacima, ali ima i sva svojstva koja bi ga mogla učiniti i glavnim jelom na stolu. 

Kraj zime i početak proljeća vrijeme je kad divlje povrće najviše dolazi do izražaja jer organizmu koji se tijekom zime morao od koječega braniti donosi dragocjene "bombe" vitamina i drugih hranjivih sastojaka. Divlji poriluk je jedna od takvih "bombi".

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo