Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Divlje povrće /

Divlji poriluk predstavnik divljeg samoniklog jestivog bilja

Divlji poriluk spada u samoniklo ljekovito bilje. Divlji poriluk ima i zaštitno djelovanje jer učvršćuje i poboljšava obrambene mehanizme u organizmu

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Divlji poriluk (Allium ampeloprasum L.) zvan još i praziluk, porjak, por, purić, pasji luk i perasti luk, sa svojim dugačkim,cjevastim listovima i kuglastim cjevastim listovima pripada porodici ljiljana. Nutritivna vrijednost ovog samoniklog jestivog bilja je ogromna.

Potječe od divlje vrste Allium ampeloprasum koja se javlja u Portugalu i sjevernoj Africi, odnosno istočno u Turskoj i Iranu.

Biokemijski sastav divljeg poriluka nešto je siromašniji od npr. crvenog luka i češnjaka, ali je u nekim drugim tvarima neusporedivo bogatiji i djelotvorniji. Najviše se ljekovito djelovanje poriluka pripisuje sadržaju sumpora u njemu, odnosno u njegovom eteričnom ulju. 

Divlji poriluk sadrži eterična ulja koja sadržavaju alizin (spoj sumpora) što se smatra jednim od najdjelotvornijim sastavom u probavnom procesu; uljikohidrate (6,4%); bjelančevine (1,9%); biljna ulja (0,3%); vitamin C (više nego luk i češnjak) i betakaroten; biljne sluzi.

Sirovi divlji poriluk odličan je izvor mangana, a dobar izvor željeza, folne kiseline, vitamina C i B6. Vrlo je bogat eteričnim uljem, koje u probavnim organima pobuđuje izlučivanje probavnih sokova.

Mnogi ljudi ne podnose poriluk i izbjegavaju ga kao hranu, a što je najčešće posljedica njegovog pomalo neugodnog i prodornog mirisa

Ima i blago laksativno djelovanje. Preporučuje kao jedna od namirnica za detoksikaciju organizma, ne samo radi svog diuretičnog djelovanja, već i zato što 100 gr ove namirnice sadržava svega 73 kcal.

Divlji poriluk je dragocjen zbog svog sadržaja organosumpornih komponenti, fitokemikalija koje se razlikuju kod pojedinih grupa povrća i svaka od njih ima povoljno djelovanje na zdravlje.

Jednotjedna terapija s dnevno 200 gr divljeg poriluka može značajno sniziti razinu kolesterola i masti u krvi.

Divlji poriluk je izvrsna namirnica koja liječi i čisti želudac i crijeva od bakterija i gljivica što su uzročnici raznih tegoba (napuhavanje, grčevi, proljevi). Održava probavu i održava zdrava crijeva, te je izvrsna preventivna namirnica protiv svih želučanih tegoba; Pomaže kod tegoba sa žilama (kao npr. kod proširenih vena), potiče prokrvljenost organizma, sprječava zgrušavanje krvi, čini krv rjeđom Divlji poriluk djeluje preventivno protiv hemeroida i pomaže kod tegoba s mokraćnim mjehurom. Preporučuje se u programima prehrane prilikom smanjenja tjelesne težine radi nisko kalorične vrijednosti, i bogatstvo vlaknastih tvari;

Divlji poriluk se može jesti sirov ili kuhan, što ne umanjuje vrijednost fitokemikalija premda određeni gubitak mikronutrijenata kulinarskom pripremom ne možemo izbjeći. Divlji poriluk se često koristi i kao začinsko povrće, okusom je nešto jači, dobar je dodatak salatama, juhama, umacima, ali ima i sva svojstva koja bi ga mogla učiniti i glavnim jelom na stolu. 

Kraj zime i početak proljeća vrijeme je kad divlje povrće najviše dolazi do izražaja jer organizmu koji se tijekom zime morao od koječega braniti donosi dragocjene "bombe" vitamina i drugih hranjivih sastojaka. Divlji poriluk je jedna od takvih "bombi".

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike