Divlji poriluk (Allium ampeloprasum L.) zvan još i praziluk, porjak, por, purić, pasji luk i perasti luk, sa svojim dugačkim,cjevastim listovima i kuglastim cjevastim listovima pripada porodici ljiljana. Nutritivna vrijednost ovog samoniklog jestivog bilja je ogromna.
Potječe od divlje vrste Allium ampeloprasum koja se javlja u Portugalu i sjevernoj Africi, odnosno istočno u Turskoj i Iranu.
Biokemijski sastav divljeg poriluka nešto je siromašniji od npr. crvenog luka i češnjaka, ali je u nekim drugim tvarima neusporedivo bogatiji i djelotvorniji. Najviše se ljekovito djelovanje poriluka pripisuje sadržaju sumpora u njemu, odnosno u njegovom eteričnom ulju.
Divlji poriluk sadrži eterična ulja koja sadržavaju alizin (spoj sumpora) što se smatra jednim od najdjelotvornijim sastavom u probavnom procesu; uljikohidrate (6,4%); bjelančevine (1,9%); biljna ulja (0,3%); vitamin C (više nego luk i češnjak) i betakaroten; biljne sluzi.
Sirovi divlji poriluk odličan je izvor mangana, a dobar izvor željeza, folne kiseline, vitamina C i B6. Vrlo je bogat eteričnim uljem, koje u probavnim organima pobuđuje izlučivanje probavnih sokova.
Mnogi ljudi ne podnose poriluk i izbjegavaju ga kao hranu, a što je najčešće posljedica njegovog pomalo neugodnog i prodornog mirisa
Ima i blago laksativno djelovanje. Preporučuje kao jedna od namirnica za detoksikaciju organizma, ne samo radi svog diuretičnog djelovanja, već i zato što 100 gr ove namirnice sadržava svega 73 kcal.
Divlji poriluk je dragocjen zbog svog sadržaja organosumpornih komponenti, fitokemikalija koje se razlikuju kod pojedinih grupa povrća i svaka od njih ima povoljno djelovanje na zdravlje.
Jednotjedna terapija s dnevno 200 gr divljeg poriluka može značajno sniziti razinu kolesterola i masti u krvi.
Divlji poriluk je izvrsna namirnica koja liječi
i čisti želudac i crijeva od bakterija i gljivica što su
uzročnici raznih tegoba (napuhavanje, grčevi, proljevi).
Održava probavu i održava zdrava crijeva, te je izvrsna
preventivna namirnica protiv svih želučanih tegoba;
Pomaže kod tegoba sa žilama (kao npr. kod proširenih vena),
potiče prokrvljenost organizma, sprječava zgrušavanje krvi, čini
krv rjeđom
Divlji poriluk djeluje preventivno protiv hemeroida i
pomaže kod tegoba s mokraćnim mjehurom.
Preporučuje se u programima prehrane prilikom smanjenja tjelesne
težine radi nisko kalorične vrijednosti, i bogatstvo vlaknastih
tvari;
Divlji poriluk se može jesti sirov ili kuhan,
što ne umanjuje vrijednost fitokemikalija premda određeni gubitak
mikronutrijenata kulinarskom pripremom ne možemo izbjeći.
Divlji poriluk se često koristi i kao začinsko povrće, okusom je
nešto jači, dobar je dodatak salatama, juhama, umacima, ali ima i
sva svojstva koja bi ga mogla učiniti i glavnim jelom na
stolu.
Kraj zime i početak proljeća vrijeme je kad divlje povrće najviše dolazi do izražaja jer organizmu koji se tijekom zime morao od koječega braniti donosi dragocjene "bombe" vitamina i drugih hranjivih sastojaka. Divlji poriluk je jedna od takvih "bombi".
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!