Divlji poriluk predstavnik divljeg samoniklog jestivog bilja
Divlji poriluk (Allium ampeloprasum L.) zvan još i praziluk, porjak, por, purić, pasji luk i perasti luk, sa svojim dugačkim,cjevastim listovima i kuglastim cjevastim listovima pripada porodici ljiljana. Nutritivna vrijednost ovog samoniklog jestivog bilja je ogromna.
Potječe od divlje vrste Allium ampeloprasum koja se javlja u Portugalu i sjevernoj Africi, odnosno istočno u Turskoj i Iranu.
Biokemijski sastav divljeg poriluka nešto je siromašniji od npr. crvenog luka i češnjaka, ali je u nekim drugim tvarima neusporedivo bogatiji i djelotvorniji. Najviše se ljekovito djelovanje poriluka pripisuje sadržaju sumpora u njemu, odnosno u njegovom eteričnom ulju.
Divlji poriluk sadrži eterična ulja koja sadržavaju alizin (spoj sumpora) što se smatra jednim od najdjelotvornijim sastavom u probavnom procesu; uljikohidrate (6,4%); bjelančevine (1,9%); biljna ulja (0,3%); vitamin C (više nego luk i češnjak) i betakaroten; biljne sluzi.
Sirovi divlji poriluk odličan je izvor mangana, a dobar izvor željeza, folne kiseline, vitamina C i B6. Vrlo je bogat eteričnim uljem, koje u probavnim organima pobuđuje izlučivanje probavnih sokova.
Mnogi ljudi ne podnose poriluk i izbjegavaju ga kao hranu, a što je najčešće posljedica njegovog pomalo neugodnog i prodornog mirisa
Ima i blago laksativno djelovanje. Preporučuje kao jedna od namirnica za detoksikaciju organizma, ne samo radi svog diuretičnog djelovanja, već i zato što 100 gr ove namirnice sadržava svega 73 kcal.
Divlji poriluk je dragocjen zbog svog sadržaja organosumpornih komponenti, fitokemikalija koje se razlikuju kod pojedinih grupa povrća i svaka od njih ima povoljno djelovanje na zdravlje.
Jednotjedna terapija s dnevno 200 gr divljeg poriluka može značajno sniziti razinu kolesterola i masti u krvi.
Divlji poriluk je izvrsna namirnica koja liječi
i čisti želudac i crijeva od bakterija i gljivica što su
uzročnici raznih tegoba (napuhavanje, grčevi, proljevi).
Divlji poriluk se može jesti sirov ili kuhan,
što ne umanjuje vrijednost fitokemikalija premda određeni gubitak
mikronutrijenata kulinarskom pripremom ne možemo izbjeći.
Kraj zime i početak proljeća vrijeme je kad divlje povrće najviše dolazi do izražaja jer organizmu koji se tijekom zime morao od koječega braniti donosi dragocjene "bombe" vitamina i drugih hranjivih sastojaka. Divlji poriluk je jedna od takvih "bombi".
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!