Divlji lan (lat. Camelina sativa) koristi se kao uljno sjemenje u Europi već nekoliko tisuća godina. Krajem 80-tih privukla je pozornost znanstvenika kao čudesna uljarica.
Ulje divljeg lana prikladno je za kuhanje na nižim temperaturama, a nikako i za prženje.
Ugodnog je bademastog okusa, a kao prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina najbolji je kao podrška vašem dobrom zdravlju.
Ulje divljeg lana sadrži preko 50 posto višestruko nezasićenih masnih kiselina.
Divlji lan prerađen kao ulje, ima i druge karakteristike koje su jako dobre za ljudsko zdravlje pa tako snižava loš kolesterol, čuva srce i krvožilni sustav, učinkovito je kod reumatskog artritisa i odlično je za njegu kože, a djelotvorno je kod psorijaze i njege kose.
Ulje divljeg lana je i hrana i lijek
Višestruko nezasićene masne kiseline, omega-3 i omega-6, u kombinaciji s kvalitetnim bjelančevinama suprotstavljaju se nakupljenim toksičnim tvarima u organizmu.
Ulje divljeg lana dobiva se hladnim prešanjem na 28°C. Glavna odlika ovog ulja je što puno teže oksidira (užegne) zbog iznimno visokog udjela tokoferola, organski vezanog vitamina E, od ulja običnog lana.
Kapi ulja divljeg lana s pravom zovemo zlatne i dobro ih je piti u preventivne svrhe.
Preporučuje se da ponekad započnete dan s ovim uljem, a ne
zaboravite pri tom voće.
Osjećat ćete se bolje, a uz ovu dobru naviku i vaš će organizam
biti zahvalan.
Divlji lan je odličan izvor omega-3 masnih kiselina i
vitamina E (antioksidans)
Sprječava stvaranje štetnih slobodnih radikala i čuva srce i
krvožilni sustav te podiže imunitet.
Pomaže kod kožnih oboljenja (atopijski dermatitis). Mogu ga
koristiti i djeca
Ugodnog je okusa pa se može koristiti za spremanje salata, umaka,
marinada itd.
Preporučuje se piti dnevno 1-3 male žličice.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!