Da li znate da se tijekom kuhanja ili pečenja kukuruza oslobađaju molekule koje štite organizam od štetnog utjecaja slobodnih radikala. To povećava antioksidativnu moć kukuruza, pa on štiti od raka, bolesti srca, katarakte, Alzheimerove bolesti. Posebno dobar je bijeli kukuruz o kojem ćemo reći nešto više u nastavku.
Navikli ste da je kukuruz žute boje, ali postoji i bijeli
kukuruz, crveni, plavi, ružičasti i crni kukuruz.
Također, kukuruz može imati pruge ili biti šaren!
Koje god boje bio, ljudi ga koriste u ishrani širom sveta
nesvjesni da je ova žitarica pravi zaštitnik zdravlja.
Bijeli kukuruz, kao i druge sorte kukuruza, obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju povišene razine kolesterola, folnom kiselinom što čuva krvožilni sustav, vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga te ugljikohidratima koji nam daju brzo raspoloživu energiju.
U nizu znanstvenih studija spominje se bijeli kukuruz, a o kukuruzu se govori kao o namirnici koja sprečava pojavu karcinoma i suzbija djelovanje virusa u organizmu.
Zrno kukuruza sastoji se od ovojnice, endosperma i klice. Stanice ovojnice sadrže pigmente koji određuju boju kukuruza koja varira od crne preko žute do potpuno bijele. Bijeli kukuruz ne sadrži beta karoten, dok ga žuti sadrži te tako doprinosi podmirenju potreba za vitaminom A.
Brašno dobivamo od bijelog kukuruza koji se melje na kamenom mlinu. Idealno je za pripremu tradicionalnih jela poput zlevanke, žganci, kruha i peciva.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!