Čuvanje češnjaka za zimu se priprema tako da se posve zreo i suh češnjak zimi najbolje čuva u suhom, zračnom i hladnom spremištu. Vlažan i nezreo češnjak odvojite i što prije potrošite jer čuvanje takvog češnjaka za zimu nije preporučljivo.
Nakon vađenja iz zemlje glavice češnjaka, koje će ići za čuvanje češnjaka za zimu, potrebno je očistiti od zemlje, suhog lišća i korijenja. Nadzemni dio biljke se prikraćuje iznad glavice na dužinu 1,5 do 2cm, a korijen se prikrati na dužinu 1 do 1,5cm.
Izvađene glavice češnjaka je potrebno dobro osušiti.
Najpovoljnija je temperatura za čuvanje češnjaka za
zimu je od -1 do + 2 stupnja C.
Češnjak, ali ni luk neće stradati zimi ako temperatura u
prostoriji ne bude niža od minus 3 stupnja C.
Čak i ako se smrznu, ne dirajte ih, već ostavite da se postupno
odmrznu i posve obnove svoju kakvoću.
Smjestite li češnjak na police, neka oko njega struji zrak pa se
bolje čuva. Za skladištenje i čuvanje češnjaka za
zimu , lukovice redovito pregledavajte i prebirite,
osobito ako ih je mnogo.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!