ZDRAVO POVRĆE /

Čičoka: uzgoj, priprema i ljekovitost čičoke

Image
Foto: Pixabay

Čičoka je biljka koja odlično uspijeva na našim prostorima, a mi vam donosimo savjete za uzgoj i pripremu ove zdrave namirnice

23.10.2017.
8:45
Pixabay
VOYO logo

Čičoka ili jeruzalemska artičoka posebna je biljka koja se ističe nutritivnim vrijendostima važnima za naše zdravlje. Nije zahtjevna za uzgoj i održavanje zbog čega vrlo dobro uspijeva i kod nas.

Čičoka je vrlo hranjiva i ljekovita, bogata vitaminima, mineralima i ostalim sastojcima koji pomaže pri očuvanju našeg zdravlja. Preporučuje se konzumirati je što češće, zbpg čega je mnogi odabiru za uzgoj u vlastitom vrtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzgoj čičoke nije zahtjevan ni kompliciran, vrlo je brzo prilagođava različitim uvjetima. Dobro podnosi sušu i niske temperature, kao i manjak sunčeve svjetlosti. Najbolje uspijeva na lakšem pjeskovitom tlu, kiselosti do sedam pH.

Odličan je izvor vitamina, posebno vitamina C za kojeg je poznato da ubrzava metabolizam i jača otpornost organizma. Od minerala bogata je željezom, kalijem, kalcijem, fosforom, magnezijem, jodom i cinkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući visokoj nutritivnoj vrijednosti kojom raspolaže, čičoka pomaže pri mnogim zdravstvenim tegobama. Obnavlja crijevnu mikrofloru, snižava krvni tlak, djeluje na regulaciju šećera u krvi, pomaže pri mršavljenju i ublažava bolove u trbuhu.

Može se pripremati na različite načine, kuhati, pržiti ili jesti sirova. Najviše se ipak priprema pečena, vrlo slično kao krumpir, jer obiluje beta-karotenom.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo