Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
ZDRAVO POVRĆE /

Čičoka: uzgoj, priprema i ljekovitost čičoke

Čičoka je biljka koja odlično uspijeva na našim prostorima, a mi vam donosimo savjete za uzgoj i pripremu ove zdrave namirnice

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Čičoka ili jeruzalemska artičoka posebna je biljka koja se ističe nutritivnim vrijendostima važnima za naše zdravlje. Nije zahtjevna za uzgoj i održavanje zbog čega vrlo dobro uspijeva i kod nas.

Čičoka je vrlo hranjiva i ljekovita, bogata vitaminima, mineralima i ostalim sastojcima koji pomaže pri očuvanju našeg zdravlja. Preporučuje se konzumirati je što češće, zbpg čega je mnogi odabiru za uzgoj u vlastitom vrtu.

Uzgoj čičoke nije zahtjevan ni kompliciran, vrlo je brzo prilagođava različitim uvjetima. Dobro podnosi sušu i niske temperature, kao i manjak sunčeve svjetlosti. Najbolje uspijeva na lakšem pjeskovitom tlu, kiselosti do sedam pH.

Odličan je izvor vitamina, posebno vitamina C za kojeg je poznato da ubrzava metabolizam i jača otpornost organizma. Od minerala bogata je željezom, kalijem, kalcijem, fosforom, magnezijem, jodom i cinkom.

Zahvaljujući visokoj nutritivnoj vrijednosti kojom raspolaže, čičoka pomaže pri mnogim zdravstvenim tegobama. Obnavlja crijevnu mikrofloru, snižava krvni tlak, djeluje na regulaciju šećera u krvi, pomaže pri mršavljenju i ublažava bolove u trbuhu.

Može se pripremati na različite načine, kuhati, pržiti ili jesti sirova. Najviše se ipak priprema pečena, vrlo slično kao krumpir, jer obiluje beta-karotenom.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike