Čičoka ili jeruzalemska artičoka posebna je biljka koja se ističe nutritivnim vrijendostima važnima za naše zdravlje. Nije zahtjevna za uzgoj i održavanje zbog čega vrlo dobro uspijeva i kod nas.
Čičoka je vrlo hranjiva i ljekovita, bogata vitaminima, mineralima i ostalim sastojcima koji pomaže pri očuvanju našeg zdravlja. Preporučuje se konzumirati je što češće, zbpg čega je mnogi odabiru za uzgoj u vlastitom vrtu.
Uzgoj čičoke nije zahtjevan ni kompliciran, vrlo je brzo prilagođava različitim uvjetima. Dobro podnosi sušu i niske temperature, kao i manjak sunčeve svjetlosti. Najbolje uspijeva na lakšem pjeskovitom tlu, kiselosti do sedam pH.
Odličan je izvor vitamina, posebno vitamina C za kojeg je poznato da ubrzava metabolizam i jača otpornost organizma. Od minerala bogata je željezom, kalijem, kalcijem, fosforom, magnezijem, jodom i cinkom.
Zahvaljujući visokoj nutritivnoj vrijednosti kojom raspolaže, čičoka pomaže pri mnogim zdravstvenim tegobama. Obnavlja crijevnu mikrofloru, snižava krvni tlak, djeluje na regulaciju šećera u krvi, pomaže pri mršavljenju i ublažava bolove u trbuhu.
Može se pripremati na različite načine, kuhati, pržiti ili jesti sirova. Najviše se ipak priprema pečena, vrlo slično kao krumpir, jer obiluje beta-karotenom.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!