Već se stoljećima gomolj čićoke koristi u prehrani stanovništva središnje Amerike, ali ova je višegodišnja biljka i zimska namirnica postala jedna od često konzumiranih biljki diljem svijeta.
Činjenica da se sadnja čičoke obavlja diljem
svijeta ni ne čudi budući da je plod ove biljke ispunjen
svojstvima koja imaju pozitivnog učinka na cijelo tijelo. Počevši
od srca i krvožilnog sustava,
preko probavnog sustava, pa sve do
jetre i gušterače, teško je
uopće nabrojati sve dobre efekte koje čičoka ima na tijelo i
organizam konzumenta.
Stoga se sadnja čičoke preporučuje svima koji imaju mogućnosti i
mjesta za stvoriti svoje sadnice.
Savjeti za sadnju čičoke
Stručnjaci agronomije preporučuju svima koji se odluže na sadnju čičoke da obrate pažnju na određene faktore.
Prvenstveno je važno osigurati plodu čičoke da raste u područjima
gdje temperatura na pada ispod -5 stupnejva Celzijusa.
Idealna temperatura koja će rezultirati
najboljim plodovima bila bi u rasponu od 15 do 20 stupnjeva.
Zatim je važno da se sadnja čičoka obavlja na području izloženom sunčevom svjetlošću i toplini.
(FOTO: Thinkstock)
Naravno, opskrba sadnice vodom je ključna.
Potrebno je svakodnevno je zalijevati kako bi se sva podzemna
masa koju čičoka stvara prilikom rasta dobro natopila.
Iako će rast čičoke oslabiti tijekom ljetnih sušnih mjeseci, prve
će je jesenske kiše opet ojačati.
Na kraju je važno održavati kvalitetu samog tla u koje polažete plod čičoke prilikom sadnje. Naime, važno je omogućiti tlu određenu razinu pH vrijednosti što preciznije znači da je za sadnju čičoke prikladnije "lakše" tlo čija pH vrijednost neće biti viša od 7,5.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!