Vrganj je jestiva je gljiva koja raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama. Raste na proplancima, obično na sunčanim obroncima prekrivenima mahovinom. Razni faktori, kao što su kiša i rosa, uz relativno povoljnu temperaturu zemljišta, blagotvorno djeluju na rast vrganja pa nije ni čudno što je jesen bolja i izdašnija vrganjima od drugih godišnjih doba. U nastavku saznajte koje je najpogodnije vrijeme za branje vrganja.
Najpogodnije vrijeme za rast vrganja je kad kišom natopljena zemlja isparava kao izmaglica iznad tla. Prilikom berbe vrganju treba prići pažljivo i pregledati ga sa svih strana, zatim ga nježno kucnuti po klobuku, jer upravo taj zvuk nam otkriva njegovu starost. Ako je zvonak i napet, radi se o mladom vrganju.
No, kada je tema branje vrganja, važno je napomenuti da prema Pravilniku o zaštiti gljiva u Hrvatskoj nije dopušteno brati vrganje klobuka manjeg od 4 cm, a ako se naiđe samo na dva vrganja, jedan (manji ili crvljivi) mora se ostaviti na staništu i dopustiti mu da otrese zrele spore.
Najpogodnija temperatura za rast vrganja je od +5°C pa
nagore, a što veća to bolje.
U listopadu i studenom pa sve do prvog snijega raste
borov vrganj koji je otporniji na mrazeve tako da rast ovog
vrganja traje do prvog snijega. Sličan je ovom običnom jesenskom
vrganju (boletus edulis), i ovaj vrganj raste u periodu do
studenoga.
Sada ste saznali sve o temi branje vrganja.