Idealno vrijeme za branje šipka je između rujna i studenog. Tada šipak ili divlja ruža postaje biljka sa ne još potpuno zrelim plodovima koji se kasnije mogu koristiti za mnogo toga.
Plod šipka možete koristiti kao svježu namirnicu, možete ga preraditi pa čak i osušiti. Bogat je vitaminom C, D, B i P, provitaminom A te sadrži zdrave minerale.
U periodu između rujna i studenog beru se nezreli plodovi šipka, blijedocrvene boje. Branje šipka se mora odvijati kada je vani suho i sunčano, ukoliko pada kiša - berba se ne smije dogoditi.
Obrane plodove treba očistiti, prerezati na pola i posušiti. Temperatura za sušenje mora biti 40 Celzijevih stupnjeva kako bi šipak zadržao svoju crvenu boju.
Šipak dobro djeluje kod jačanja imuniteta, može se koristiti za čajeve, pekmeze, marmelade, likere, kompote, sirupe i vino. Bitno je naglasiti kako je šipak jedna od rijetkih biljaka koje za vrijeme kuhanja ne gubi svoja nutritivna svojstva, vitamine i minerale.