VRT I BILJE / Bordoška juha

Image
Foto: PIXABAY

Bordoška juha je naziv za tekuću mješavinu modre galice, vapna i vode.

22.12.2019.
0:00
PIXABAY
VOYO logo

Bordoška juha je najstariji fungicid za suzbijanje peronospore vinove loze. Koristi se kao preventivna mjera u obliku spreja.

Premda se bordoška juha koristi dugi niz godina u vinogradarstvu, ako se u krivim omjerima ili u krivo vrijeme upotrebljava dolazi do neželjenih posljedica. Najčešća pogreška je miješanje sastojaka bordoške juhe bez vaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bordoška juha je mješavina modre galice, vapna i vode u sljedećem omjeru: 1 kilogram modre galice se miješa sa 1,2-1,3 kilograma gašenog vapna ili 0,4 kilograma živog vapna ili 0,55 kilograma hidratiziranog vapna te 100 litara vode.

Kako bi se vinova loza zaštitila od pepelnice, bordoška juha se može pomiješati sa sumporom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke od prednosti bordoške juhe nad drugim fungicidima su:

  • lako se samostalno priprema
  • može služiti kao fungicid, baktericid i algicid
  • manje je toksična za ljude
  • Neki od nedostataka bordoške juhe:
  • toksična je za životinje
  • stajanjem gubi na kvaliteti
  • nije kompatibilna s većinom pesticida.

Mješavinu bordoške juhe najčešće, osim vinogradara, koriste voćari, vrtlari i farmeri. Najčešće se koristi kao preventivna mjera, a može se primjenjivati na biljke poput: vinove loze, limuna, grejpa, naranče, jabuke, krumpira, rajčice, patlidžana itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo