Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
VRT I BILJE /

Bordoška juha

Bordoška juha je naziv za tekuću mješavinu modre galice, vapna i vode.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Bordoška juha je najstariji fungicid za suzbijanje peronospore vinove loze. Koristi se kao preventivna mjera u obliku spreja.

Premda se bordoška juha koristi dugi niz godina u vinogradarstvu, ako se u krivim omjerima ili u krivo vrijeme upotrebljava dolazi do neželjenih posljedica. Najčešća pogreška je miješanje sastojaka bordoške juhe bez vaganja.

Bordoška juha je mješavina modre galice, vapna i vode u sljedećem omjeru: 1 kilogram modre galice se miješa sa 1,2-1,3 kilograma gašenog vapna ili 0,4 kilograma živog vapna ili 0,55 kilograma hidratiziranog vapna te 100 litara vode.

Kako bi se vinova loza zaštitila od pepelnice, bordoška juha se može pomiješati sa sumporom.

Neke od prednosti bordoške juhe nad drugim fungicidima su:

lako se samostalno priprema

može služiti kao fungicid, baktericid i algicid

manje je toksična za ljude

Neki od nedostataka bordoške juhe:

toksična je za životinje

stajanjem gubi na kvaliteti

nije kompatibilna s većinom pesticida.

Mješavinu bordoške juhe najčešće, osim vinogradara, koriste voćari, vrtlari i farmeri. Najčešće se koristi kao preventivna mjera, a može se primjenjivati na biljke poput: vinove loze, limuna, grejpa, naranče, jabuke, krumpira, rajčice, patlidžana itd.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike