Biljka kumin (lat,Cuminum cyminum, eng. Cumin) je zeljasta biljka iz porodice štitarki (Apiaceae) koja vodi porijeklo od Istočnog Mediterana do Indije.
Ima veliku upotrebu u kulinarstvu, ali koristi se i kao ljekovito
bilje. Autohtona je od istočnog Mediterana do Južne
Azije.
Kumin možete dodati raznim jelima od povrća i mahunarki, varivima
i namazima. Njime se začinjaju jela od janjetine ili peradi, ali
se također koristi i pri pripremi ribe i morskih plodova.
Biljka kumin se još starom Egiptu koristila kao začin, ali i kao konzervans u mumifikaciji, a stari Grci su držali kumin na blagdanskom stolu kao što mi držimo sol i papar. Ta praksa se nastavlja i danas u Maroku.
Biljka kumin je jednogodišnja biljka s vitkom,
gustom, razgranatom stabljikom, koja je visoka 20-30 cm i ima
promjer od 3-5 cm.
Kumin pomaže kod nadimanja, gorušice, gubitka apetita i grčeva.
Potpomaže rad štitne žlijezde, koristi se za iskašljavanje,
kontrolu mokrenja i ubija bakterije u organizmu. Žene ga koriste
za reguliranje menstruacije, a dojiljama pomaže da oslobode
mlijeko.
Biljka kumin kao začin i lijek
Biljka
kumin i kim su vrlo slični, kako ih razlikovati? Kada
pomirišete kim osjetit ćete miris mentola, a kada pomirišete
biljku kumin osjetit ćete karakteristični orijentalni miris. Kim
je malo krupniji, tamniji i za nijansu svinutiji u srp. Njegova
ljekovitost seže u daleku prošlost. Plod ove biljke je sitan,
duguljast, rebrast i blago srpasto savijen, a miris sjemenke je
vrlo aromatičan.
Osnovna razlika je u tome što su to dva različita začina potpuno
različitih ukusa.
Biljka kumin sadrži blagotvorne flavonoide koji pomažu u liječenju manjih poremećaja krvotoka, a ova biljka ima i protuupalna svojstva. Kumin je učinkovit i u liječenju probavnih smetnji te oteklina i trbušnih infekcija.