Bijela repa ukusno je povrće koje na prirodni način liječi brojne zdravstvene probleme. Dokazano je da pomaže kod liječenja urnarog trakta, bolnih bubrežnih kamenaca, zatim otpušta štetne tvari iz organizma, djeluje kod prevencije mnogih vrsta raka te održava urednu probavu.
Porijeklo i rasprostranjenost bijele repe
Repa je povrće koje pripada porodici kupusnjača, a koristili su je već stari Grci i Rimljani. Zahvaljujući njezinoj prirodnoj i učinkovitoj ljekovitosti, bijela repa danas se uzgaja diljem svijeta. Donji dio repe, onaj koji raste u zemlji, bijele je boje, dok je gornji dio crvenkast, ljubičast ili pak zelen. Ovisno o količini sunčeve svjetlosti koju dobiva tijekom dana.
Bogatstvo ljekovitih sastojaka
Iako je i lišće ove povrtnice jestivo, za prehranu se koristi samo korijen. Što se tiče samog okusa, on je vrlo ljutkast i gorak čime se može usporediti s radičem ili njemu sličnim kupusom. Korijen bijele repe prepun je raznim nutritivnim vrijednostima kao što su bjelančevine, biljna ulja, beta-karoten te vitamini A i C.
Ova biljka poznata je po tome što na prirodni način liječi razne bolesti i zdravstvene probleme. Dokazano pomaže kod bolesti urinarnog trakta, uspostavlja uravnoteženi rad probave, liječi bubrežne kamence te pomaže pri prevenciji pojave raka.
Priprema bijele repe
Bijela repa može se pripremati na mnoge načine, možete je bez problema kuhati na pari, u vodi te je pripremiti kao varivo ili ukusni nadjev. Najviše hranjivih sastojaka ipak će zadržati ako je pripremite u salati, i to potpuno sirovu. U slučaju da se odlučite na pripremu juhe od ove ukusne namirnice, uz korijen slobodno upotrijebite i lišće bijele repe.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!