Svi znamo da je prekomjerna konzumacija alkohola šetna. Ali što je sa samo nekoliko čašica tjedno? Naime, crveno vino sadrži antioksidanse, pa bi ono u umjerenim količinama trebalo biti dobro za zdravlje, piše Science Alert. No, je li doista tako?
Neke studije otkrile su da je manja vjerojatnost da će oni koji piju malo do umjereno imati srčani udar od onih koji u potpunosti izbjegavaju piti. Vino je čak uključeno u umjerenim količinama u mediteransku prehranu koja je jedna od najzdravijih na planeti.
No, nova studija temeljena na velikom broju podataka iz Ujedinjenog Kraljevstva sada sugerira da se krivulja pijenja u obliku slova "J" ili "U" temelji na lošim znanstvenim postavkama jer je konzumiranje manje od trenutno preporučenog broja pića tjedno u Velikoj Britaniji povezano s povećanim rizikom od kardiovaskularnih problema.
Vino minimalno štiti
"Takozvana krivulja u obliku slova 'J' odnosa kardiovaskularnih bolesti i konzumacije alkohola koja sugerira zdravstvene koristi od niske do umjerene konzumacije alkohola najveći je mit otkad nam je rečeno da je pušenje dobro za nas", pojasnio je kardiovaskularni fiziolog Rudolph Schutte sa Sveučilišta Anglia Ruskin (ARU).
Istraživači su pregledali podatke iz UK Biobanka koji u svojoj bazi ima 333.259 konzumenata alkohola i 21.710 ljudi koji nikada nisu pili alkohol. Analizirali su ih gotovo sedam godina te su bilježili kada je netko od njih imao cerebrovaskularnu ili kardiovaskularnu bolest ili smetnju.
Nakon pomne analize podataka, istraživači su otkrili da vino minimalno štiti od ishemijske bolesti srca, ali nije povezano s drugim kardiovaskularnim problemima.
Alkohol je jedan od vodećih uzroka smrti
Za druga alkoholna pića poput piva ili žestica, čak i za ljude koji konzumiraju manje od preporučenog broja tjednih pića koji iznosi 14 jedinica tjedno (jedinice pića mogu se izračunati jednadžbom: postotak alkohola (%) x količina pića (ml)/1000 = jedinice alkohola), rezultat istraživanja izgledao je puno gori.
"Ljudi koji su pili pivo i žestoka pića, čak i oni koji su konzumirali manje od 14 jedinica tjedno, imali su povećan rizik da završe u bolnici zbog kardiovaskularne bolesti", rekao je Schutte.
"Iako čujemo mnogo o tome da oni koji piju vino imaju manji rizik od koronarne bolesti, naši podaci pokazuju da rizik od drugih kardiovaskularnih oboljenja nije smanjen", istaknuo je Schutte.
Uz druge studije koje su otkrile da je alkohol jedan od vodećih uzroka smrti i bolesti u cijelom svijetu, sada je možda pravo vrijeme da doneste dodatne novogodišnje odluke i smanjite konzumaciju alkohola.